ISTO KAO I LANI: Papa Franjo predvodio Križni put bez vjernika

Screenshot

Papa Franjo je u petak na Veliki petak na Trgu Sveto Petra predvodio Križni put.

Zbog pandemije koronavirusa u svijetu nisu se mogli obredi održati u prisustvu vjernika zbog strogih epidemioloških mjera.

Papa je iskoristio priliku ove godinu posebnu pažnju posvetiti djeci.


Put oko Koloseuma, stoljećima je stara tradicija kojom se uprizoruje Isusova patnja prije raspeća. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Putem 14 postaja koje ilustriraju Kristovu muku, djeca su pričala anegdote koje opisuju njihovu svakodnevicu.Pandemija koja pustoši svijetom je također bila zastupljena.

Na 9. postaji, koja obilježava treći Isusov pad, jedna djevojčica je govorila o promjenama koje je COVID-19 unio u njezin život i rekla da od prošle godine nisu posjetili baku i djeda koji joj nedostaju te da se i ona često osjeća usamljenom.

Obredi se održavaju bez hodočasnika i na praznom trgu Svetog Petra, te da su uvedene stroge mjere kretanja i da je nemoguće izlaziti iz stanova.

Na Uskršnji ručak, kako je rekao, može se ići k roditeljima, ali samo dvije osobe s djecom. Takve mjere će biti nastavljene tijekom cijelog travnja jer svakodnevno u Italiji ima oko 25.000 zaraženih i više od 400 preminulih.

Za 84-godišnjeg Franju, ovo je drugi Veliki tjedan i Uskrs koji se odvijaju pod strogim mjerama ograničenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI