Izvanredno! Stožer i biskupi dogovaraju: Već ove nedjelje mogli bi na misu?!

Screenshot

Nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja, doznaje Večernji. Dio je to novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana. Večernji piše da su članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja. To se odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je medijima nedavno da su hrvatski biskupi mjere, kojima nisu dopuštene mise s narodom i ostale pobožnosti te krštenja i vjenčanja, donijeli na prijedlog i u dogovoru s državnim vlastima dodajući kako s biskupima imaju odličan kontakt. Osim pojedinačnih slučajeva kršenja, poput don Delaša i jedne Srpske pravoslavne crkve, nije bilo drugih kršenja mjera.

– Mi smo njima predložili mjere za koje smo držali da se trebaju provoditi. Oni su na to odlično reagirali, ali da ima propusta u tom sustavu – svakako ima. Ako se papa Franjo drži mjera i preporuka, zašto se ne bi mogli držati i naši svećenici – rekao je Capak, misleći pritom na don Delaša koji je usprkos svim mjerama i odredbama biskupa mise održavao s manjim brojem vjernika.


Večernji doznaje da bi se u slučaju popuštanja mjera oko vjerskih slavlja mogao upotrijebiti poljski model prema kojem bi bilo više misa s manje vjernika i obaveznim dezinficiranjem ruku pri ulasku u crkvu.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI