MEDIJI O NJIMA ŠUTE: Posljednje riječi ubijenog svećenika potresaju svijet

Otac Jacques Hamel ubijen je 26. srpnja 2016. godine u dobi od 85 godina dok je slavio svetu misu u crkvi Sv. Stjepana, u francuskoj pokrajini Normandiji.

Otac Hamel je prvi svećenik ubijen od džihadista u Europi u ovom stoljeću.

Činjenica da je ubijen upravo u crkvi Sv. Stjepana potiče na promišljanje, i poziva nas na ponovno čitanje života ovog francuskog svećenika, u svjetlu života kršćanskog prvomučenika, i mnogih drugih koje je Papa Franjo nazvao braćom progonjenom zbog vjernog svjedočenja Evanđelja.


U rujnu prošle godine, na misi zadušnici za oca Hamela, Papa Franjo je istaknuo kako je ubijeni svećenik Jacques dio lanca mučenika, kršćana koji danas trpe kako se ne bi odrekli Isusa Krista. Poput kriminalca ubijen je dobar i krotak čovjek, čovjek bratstva.

U trenutku smrti, istaknuo je tada Papa Franjo, otac Hammel je lucidno prokazao začetnika progona. Sotona je začetnik progona, svjedoče njegove posljednje riječi pred ubojicama: “Odstupi Sotono!”Mučenici, naprotiv, slijede Isusa, rekao je tom prilikom papa Franjo, jer On je “prvi mučenik”, “njihov jedini kruh”, i “ne treba im ništa drugo”: “O mučeniku se ne može govoriti kao o heroju, to je čovjek kojem je iskazana Božja milost, jer mučenicima nas čini Božja milost, a ne hrabrost”. Danas su mučenici brojniji nego u prvim kršćanskim vremenima, podsjetio je tom prilikom Sveti Otac, mada mediji o njima ne govore.

U Rimu, u bazilici sv. Bartolomeja, postavljen je memorijal novih mučenika 20. i 21. stoljeća. Don Angelo Romano, rektor Bazilike, ističe da se danas događaju “masovna mučeništva koja zahvaćaju cijele crkvene zajednice”. Uz njih, postoje i tzv. “skriveni mučenici”, muškarci i žene koji nastoje promicati bratstvo, pronalazeći nove putove življenja Evanđelja, “kršćani koji ljube bezuvjetno u materijalističkom i individualističkom svijetu”, po nauku Isusa Krista.

U tijeku je postupak proglašenja blaženim ovog svećenika a na dvodnevnoj komemoraciji ovih dana u Saint-Etienne du Rouvray, u Francuskoj bio je prisutan i francuski ministar unutarnjih poslova Darmanin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI