NADBISKUP UPOZORIO HRVATE: ‘Molitva se već desetljećima ‘iselila’ iz naših domova’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Vjernike sam naučavao da Gospinu krunicu pobožno mole u svojim obiteljima, jer ako bi im ona postala dnevna molitva, nestalo bi brzo svih nevolja, koje danas muče tolike naše obitelji.

Nema bržega puta doći k Isusu, k Bogu, nego li po Mariji, a doći k Bogu, znači doći k izvoru svake sreće.

Dao Bog, da krunicu prihvati sav naš narod i da ne bude obitelji, gdje se ona ne moli”, rekao je svojevremeno blaženi Alojzije Stepinac, a na tom tragu je krik zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića koju je u razgovoru za “Hrvatski tjednik” govorio je o djelovanju Crkve unutar pandemije, odgovorio na optužbe da su pokleknuli pred ‘Novim svjetskim poretkom’ kad su zatvorili crkve za vjernike ali i rekao svoje mišljenje o mirnim prosvjedima diljem Hrvatske na kojim vjernici pale svijeće i mole krunicu.

Nadbiskup Puljić tako je objasnio, da, dok su u pitanju mirni prosvjedi to treba pozdraviti ali je i upozorio da ako želimo blagoslovljenu budućnost našoj djeci i našoj domovini, moramo se vratiti molitvi u obitelji. Dodao je da već 30 godina poziva hrvatski narod na ovu istinu:

“Vi ste, možda, željeli čuti moju reakciju na mirne prosvjede, koje prati moljenje krunice i paljenje svijeća. Svaki oblik mirnoga druženja treba pozdraviti, pa i kad je u znaku protesta. Jer to je razina civilizacije jednoga kraja i naroda. Neprimjereno je kad se protesti pretvore u rušenje, razbijanje, vrijeđanje ili tučnjavu.Što se tiče molitve i paljenja svijeća, ni to mi ne smeta. Ali volio bih kad bi se taj molitveni duh preselio i u obiteljsko okružje. Već 30 godina kao biskup neumorno govorim svećenicima i vjernicima: Želimo li sretnu i blagoslovljenu budućnost svojoj djeci i svojoj Domovini, moramo vratiti liturgiju u obitelj.

A molitva se već desetljećima ‘iselila’ iz naših domova. Bilo zbog nemara ili nebrige; ili pak zbog ‘pokornog slušanja programa s medijskih kanala’ koje nismo kadri ugasiti i dati malo prostora duhu i molitvi.

Stoga bih poželio da se taj molitveni žar ne ugasi njihovim s prestankom prosvjeda. Jer moglo bi se onda reći kako se ‘molitvu izmanipuliralo u društvene, političke ili neke druge svrhe’. Molitva je žarka potreba duše. Valja joj, stoga, pružiti priliku da zaživi, kako u osobnom i privatnom životu, tako i u onom obiteljskom.

Dao Bog da se to dogodi u Godini obitelji koja uskoro započinje, na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca 2021., a završava 26. lipnja 2022. uz planirani X. svjetski susret obitelji u Rimu.”
A da je poziv hrvatskim obiteljima za zajedničkom molitvom nadbiskupa Želimira Puljića od iznimne važnosti za opstanak hrvatskog naroda i blagoslova nad njim upozorila je i sestra Lucija dos Santos, vidjelica iz Fatime rekavši: Zadnja bitka između Boga i Sotone vodit će se preko obitelji i braka. Svatko tko se bude zalagao za svetost braka i obitelji bit će proganjan i diskriminiran (odbacivan) jer to je ključno pitanje na kojem sve počiva’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI