PAPA FRANJO DOBIO KRITIKE: Ovo je napravio prvi put od početka pandemije koronavirusa!

wikimedia

Papa Franjo otputovao je izvan Rima u subotu prvi put otkako je izbila pandemija koronavirusa kako bi u Asizu u nedjelju potpisao svoju novu encikliku na grobu gdje je pokopan sveti Franjo Asiški.

Treća po redu Papina enciklika “Fratelli Tutti” (Svi smo braća), bit će objavljena u nedjelju i njome Papa poziva na solidarnost, bratstvo i zajedništvo među ljudima u svijetu nakon pandemije.

Naslov je izazvao kritike u dijelu svijeta koji govori engleskim jezikom gdje se zamjera uporaba muškog roda. No na talijanskom i drugim jezicima muški rod rabi se i za skupine koje obuhvaćaju i muški i ženski rod.

Vatikan je objavio da je naslov papine poslanice uzet iz Opomena sv. Franje koje je napisao svojim sljedbenicima u 13. stoljeću i kao takav nije se mogao mijenjati, prenosi agencija Reuters.

Papa se u obraćanju na tjednoj audijenciji uvijek služi izrazom “braćo i sestre”.Kao poglavar Katoličke crkve, Papa encikliku upućuje svim biskupima i vjernicima o važnim teološkim i filozofskim pitanjima, dušobrižništvu ili o katoličkom društvenom, gospodarskom i socijalnom nauku.

Enciklika “Fratelli Tutti” bavi se socijalnim pitanjima.

Kada je 2013. bio izabran za Papu, Argentinac Jorge Bergoglio odabrao je ime Franjo i uopće prvi je Papa koji se odlučio za ime srednjovjekovnog sveca rođenog u bogatoj obitelji koji se osjećao blizak sa siromašnima i odrekao se bogatstva kako bi služio potrebitima.

Papa će encikliku potpisati u nedjelju nakon mise u kripti gdje je pokopan sveti Franjo u bazilici u Asizu u pokrajini Umbria.

Bazilika sv. Franje u Asizu upisana je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Prethodne Papine enciklike su “Lumen fidei” (Svjetlo vjere) iz 2013., te “Laudato si” (Hvaljen budi) iz 2015. kojom poziva na zaštitu planeta od klimatskih promjena i borbu protiv siromaštva.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI