PAPA FRANJO ZABETONIRAO IDEJU O ŽENAMA SVEĆENICAMA! ‘Crkva nema tu vlast!’

screenshot

Žene nikako ne mogu biti svećenice u Katoličkoj Crkvi ali mogu pomoći pri liturgijskim slavljima

“Crkva nema sposobnost da na bilo koji način dodjeljuje svećeničko ređenje ženama”, kazao je u pismu perfektu Kongregacije za nauk vjere, kardinalu Luisu Ladariji, papa Franjo podsjećajući na riječi svetog Ivana Pavla II, i tako čini se zabetonirao sva naklapanja i glasove iz i oko crkve koji su nakon Amazonske sinode govorili i pozivali da se učini upravo to. Papa Franjo mudro je izbjegao tu apstraktnu ideju ređenja žena, i žena svećenica kojima je pak otvorio vrata u , službe lektora i akolita.

Naime, Motu propriom objavljenim u ponedjeljak, papa Franjo ustanovio je da će od sada služba lektora i akolita biti otvorena za žene, u institucionaliziranom obliku kroz određeni mandat.

Nema ništa novo u tome da žene čitaju Riječ Božju tijekom liturgijskog slavlja ili pak vrše službu pred oltarom kao oltarske poslužiteljice ili kao euharistijske službenice. U mnogim crkvama širom svijeta ove su prakse već odobrili lokalni biskupi, naravno što se tiče službe akolit,a u izvanrednim okolnostima.

Međutim, do ovog trenutka to se dogodilo bez istinskog i ispravnog institucionalnog mandata, kao iznimka od onoga što je utvrdio papa sveti Pavao VI. kada je 1972. godine, dok je ukidao takozvane “manje naredbe”, odlučio zadržati da pristup tim službama imaju samo muškarci jer se oboje smatralo pripremnim za eventualno primanje u svete redove.Sada, nakon razlučivanja koje je proizašlo iz posljednjih biskupskih sinoda, papa Franjo želio je formalizirati i institucionalizirati prisutnost žena za oltarom.

Kroz Motu proprio Spiritus Domini, koji modificira prvi odlomak kanona 230 Zakonika o kanonskom pravu, papa Franjo utvrđuje da žene mogu imati pristup tim službama i da to treba prepoznati liturgijskim činom koji ih formalno uvodi kao takve .

Papa Franjo precizira da je želio pozdraviti preporuke proizašle iz različitih sinodalnih sabora, pišući da je “u posljednjih nekoliko godina postignut doktrinarni razvoj koji je na svjetlo dana iznio kako određene službe koje je Crkva osnovala imaju za temelj zajednički uvjet krštenja i primanja kraljevskog svećeništva u sakramentu krštenja. “

Nova formulacija kanona glasi: “Laici koji imaju dob i vrline određene odlukom biskupske konferencije, mogu se za stalno po propisanom bogoslužnom obredu uzeti u službu čitača i akolita; stoga se ukida specifikacija “laici muškarci” koja je do sad bila prisutna u Zakoniku, piše vaticannews.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI