PAPA FRANJO ZATRAŽIO: U Vatikan će se od 1. listopada moći ući samo s Covid potvrdama

wikimedia

Vatikan će od posjetitelja i osoblja koje želi ući u tu državicu od 1. listopada zahtijevati da pokažu Covid propusnicu koja dokazuje da su ljudi cijepljeni, preboljeli koronavirus ili da su negativni na tu bolest.

Predsjednik Vatikana kardinal Giuseppe Bertello, takvu uredbu je donio na zahtjev pape Franje, koji je zatražio “poduzimanje svih odgovarajućih mjera za sprječavanje, kontrolu i suzbijanje hitne zdravstvene situacije u državi Vatikan”.

Katolici koji prisustvuju liturgijskim slavljima u Vatikanu bit će iznimka od ovog pravila. Ljudima će biti dopušten pristup liturgiji “onoliko vremena koliko je potrebno za provođenje obreda”, a oni će se pridržavati pravila distanciranja i maskiranja.


Pravilnik kojim se obvezuje cijepljenje protiv COVID-19 za posjetitelje i zaposlenike države Vatikan potpisan je 18. rujna, dan nakon što je talijanska vlada obvezala na cijepljenje javnog i privatnog sektora, te COVID potvrdu postavila kao uvjet za sva privatna i javna radna mjesta.

Vatikanski žandarmi bit će odgovorni za provjeru potvrda na ulazima na teritorij Vatikana. U naredbi se kaže da je papa Franjo na sastanku 7. rujna s predsjednikom Vatikanskog grada Bertellom “potvrdio da je potrebno osigurati zdravlje i dobrobit radne zajednice u pogledu dostojanstva, prava i temeljnih sloboda svakog člana”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI