POTPUNI OPROST U KORIZMI JE MOGUĆ: Ovo su četiri načina za izvanrednu milost

Jeste li znali da postoji nekoliko načina na koje možete zadobiti potpuni oprost tijekom korizme? To je istina! Zapravo postoje četiri načina na koja možete dobiti jedan potpuni oprost. Iako je korizma skoro gotova, još uvijek imate dovoljno vremena da dovršite bilo što ili sve od toga.

Prije svega, što je potpuni oprost?

Puni oprost je milost koju Katolička crkva daje po zaslugama Isusa Krista, Marije i svih svetaca za uklanjanje vremenite kazne zbog grijeha. Oprost čisti osobu od svih vremenskih kazni zbog grijeha. Međutim, uvijek ga mora pratiti potpuna odvojenost od grijeha.

Sada kada znamo što je potpuni oprost, kako ga primiti tijekom korizme?

Prvi način je da provedete najmanje 30 minuta u klanjanju. Posjet Presvetom Sakramentu važan je tijekom cijele godine. Pa zašto ne biste sudjelovali u ovoj lijepoj praksi tijekom korizme i dobili još neke dodatne milosti?Ako nikada niste bili na klanjanju ili se borite da ostanete budni, pokušajte pročitati nekoliko poglavlja iz Evanđelja, moliti krunicu ili se stvarno usredotočite na to da budete u Kristovoj prisutnosti.

 

Drugi način je sudjelovanje na križnom putu, razmišljajući o Gospodnjoj muci i smrti. Svaka katolička crkva trebala bi imati neku vrstu postaja križnog puta. Međutim, treba imati na umu nekoliko stvari. Priručnik Svete Stolice o oprostu, četvrto izdanje, navodi da mora postojati 14 postaja koje “predstavljaju 14 postaja u Jeruzalemu”.

Priručnik nas također podsjeća da je “potreban napredak s jedne postaje na sljedeću”. Iako, ako je previše ljudi i kretanje bi izazvalo neugodnost, dovoljno je da se barem onaj koji vodi Križni put kreće od postaje do postaje. Drugim riječima, ako prisustvujete križnom putu s mnogo sudionika i svi ostanu u klupama dok se svećenik kreće na svaku postaju, to još uvijek vrijedi.

Taj poseban oprost može se dobiti čak jednom dnevno za one koji mogu svakodnevno ići u crkvu i žele sami obavljati križni put.

Treći način je molitva krunice “u crkvi ili oratoriju, ili u obitelji, redovničkoj zajednici ili udruzi vjernika”.

I četvrti način je čitanje ili slušanje Svetoga pisma. Samo se pobrinite da provedete barem pola sata s Riječju Božjom.

U redu, sudjelovali ste na jedan ili na sva četiri od ovih načina. No, jeste li zapravo dobili plenarnu oprost? Postoje neki uvjeti, poput sitnog slova, koji vam osiguravaju oprost.

Prvo, morate svjesno od sebe odagnati svaki grijeh čak i laki. Zatim se morate ispovjediti, pričestiti i moliti se na nakane pape (to može biti bilo koja molitva). Sakramentalna ispovijed može se dogoditi do 20-ak dana prije ili nakon obavljenog čina za primanje općeg oprosta.

Prikladno je da se pričest i molitva održe istoga dana kada je posao završen. Jedna sakramentalna ispovijed dovoljna je za nekoliko plenarnih oprosta. Međutim, za svaki potpuni oprost koji se želi primiti potrebno je zasebno primanje euharistije i zasebna molitva na nakane Svetoga Oca.

Nakon što ste poduzeli ove korake, budite sigurni da ste dobili oprost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI