PRILIKOM OBDUKCIJE IZVADILI SU SRCE SVETICE! Na njemu se moglo vidjeti pet rana

Foto: Wikimedia

Sveta Terezija Avilska (1515. – 1582.) imala je stigme na srcu. Njen je slučaj neuobičajen i nevjerojatan.

Naime, na njenu se tijelu nikada nije vidjela nikakva rana. U jednom je svom mističnom djelu napisala, kako je „imala stigme urezane u svoje srce”.

Ne mistične stigme, ne duhovne, već prave rane, stvarne posjekotine. Prilikom obdukcije, srce joj je izvađeno i na njemu se moglo vidjeti pet rana, baš kao što je i opisala Fenomen se mogao utvrditi tek nakon smrti svetice.


Jedna je rana bila dugačka pet centimetara. Liječnici su rekli kako je bila dovoljna samo jedna od njih da prouzroči smrt, a sveta je Terezija sa svim tim ranama živjela 23 godine.

Srce svetice, još uvijek sačuvano, nakon više od 400 godina, čuva se u svetištu u Alba Torresu, u Španjolskoj. Na srcu je čak moguće vidjeti rane, svježe i žive.Tamo se čuva i njezina ruka. Različiti dijelovi tijela čuvaju se u različitim dijelovima svijeta.
Tijelo je u Španjolskoj Albi de Tormens. Desno stopalo i dio gornje vilice su u Rimu. Lijeva ruka je u Lisabonu. U Rondi u Španjolskoj je lijevo oko i desna ruka. U Albi de Tormes je lijeva ruka i srce, u Parizu je jedan prst i u Sanlúcar de Barrameda u Španjolskoj također jedan prst.

Očuvani su i drugi dijelovi tijela poput ruke i stopala. Stopalo se nalazilo i u katedrali u Bjelovaru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI