SPOMENDAN JELENE KRIŽARICE: Pronašla pravi križ na kojem je raspet Isus Krist

Foto: rawpixsel

Na dan 18. kolovoza spominjemo se Jelene Križarice, koja je uspjela pronaći pravi križ na kojem je raspet Isus Krist uz čudesne intervencije neba.

Priča počinje mladom sluškinjom po imenu Flavia Julia Helena. Rođena 248. u Bitiniji, u sjevernoj Turskoj uz Crno more, Helena je svojom ljepotom privukla pažnju rimskog cara Konstancija I Klora. Vjenčali su se i dobili sina 272. godine, Konstantina.

Konstantin će kasnije postati jedan od najvećih rimskih careva. Godine 312. preuzeo je vlast, a jedna od stvari po kojoj je posebno poznat je Milanski edikt iz 313. godine, koji je omogućio kršćanstvu da konačno bude slobodna vjera.

Konstantin je došao na vlast 312. godine nakon velike bitke kod Milvijskog mosta, u kojoj je porazio Maksencija, drugog pretendenta za prijestolje.

Njegov trijumf je pripisan nadnaravnoj viziji koju je imao dan ranije. Konstantin je vidio križ na nebu s riječima “ovim ćeš znakom pobijediti”. Veliki povjesničar Euzebije kaže da se to dogodilo u podne i da su sve trupe to vidjele.I odatle je Konstantin dao staviti znak križa na štitove svojih ljudi.

Kada je Konstantin postao car, ponovno je svoju majku stavio u središte pozornosti, jer se Konstancije razveo od nje kako bi se oženio Teororom, kćeri cara Maksimijana, radi političke koristi.

Prema Euzebiju, Helena je imala otprilike 63 godine u vrijeme obraćenja na kršćanstvo, 311. godine.

S autoritetom svoga sina Sveta Helena oko 324. godine odlazi u Palestinu u potragu za svetim mjestima i pravim križem Isusa Krista. Uspjeva ga pronaći uz nadnaravnu intervenciju neba >>>više na vjera.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI