SUDAR DVAJU SVIJETOVA: Mjesec lipanj posvećen je Presvetom i probodenom Srcu Isusovom, ali i ‘Ponosom’

Foto: Pixabay

Mjesec lipanj osim što je posvećen Presvetom i probodenom Srcu Isusovom obilježen je blagdanom Pedesetnice kojim obilježavamo čudesni dan početka proboja kršćanstva uz pomoć Duha Svetog, a koji nakon Uskrsnuća Isusa Krista silazi na apostole koji su u silnoj poniznosti i molitvi čekali ispunjenje Isusovog obećanja, a riječ je o događaju koji  mijenja čitavu povijest čovječanstva. Od tada više ništa nije bilo isto. Od tada čitav svijet upoznaje Krista Raspetog i borba za duše ljudi je započela, otvoreno, bezkompromisno, čudesno.

Zanimljivo u dijelu svijeta koji djeluje bez Boga i otvoreno ga odbacuje, upravo je mjesec lipanj posvećen ‘Ponosu’, a možda najbolji prikaz tog sudara ‘dva svijeta’ dogodit će se u subotu u Zagrebu kad će se odviti dva događaja; duhovsko bdijenje pred Pedesetnicu na stadionu Maksimir, Progledaj Srcem i i takozvana ‘parada ponosa’, čije samo ime dosta toga otkriva.

Vlč. Nathan Reesman primijetio je tu zanimljivu simboliku i duhovni rat,  a  njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“Priča o izgradnji velikog tornja koji seže do nebesa dio je onoga što znanstvenici često nazivaju “predpoviješću”. To je posljednja priča ranog dijela Knjige Postanka koja se bavi događajima u najranijim danima ljudske obitelji koji su obavijeni simbolizmom i misterijom. Bog reagira na ponosni pokušaj čovječanstva da izgradi put spasenja bez ikakve božanske pomoći uvodeći “babel” u ljudsku obitelj kako bismo od sada uvijek bili podijeljeni jezičnim barijerama.Od tada će put do autentičnog jedinstva u ljudskoj obitelji biti izvan sposobnosti čovjeka da ga sam izgradi. Samo bi izravna Božja intervencija svojom prisutnošću i milošću mogla potaknuti novu vrstu jedinstva za čovječanstvo.

Duh Sveti je potpuno oslobođen u ljudskoj obitelji na Pedesetnicu koji donosi jedinstvo za kojim čovječanstvo žudi. Na dan Pedesetnice mnoštvo naroda okupljenih u Jeruzalemu čulo je istinu koju su apostoli govorili svaki na svom jeziku. U Crkvi, gdje se propovijedaju i predaju božanske istine, sve kulture i rase nalaze svoju zajedničku vezu i svoje jedinstvo sve do danas. Slom koji se dogodio u Babilonu sada je popravljen, barem u onoj mjeri u kojoj se čovječanstvo odluči pridržavati se specifičnih obrisa evanđeoske poruke.

Da bismo se pridržavali istine otkrivenja u milosti Duha Svetoga, potrebno je odbaciti babilonski ponos i prihvatiti ponizno držanje Presvete Majke čija prisutnost u Gornjoj sobi na Pedesetnicu osigurava da će Božji Duh pronaći istinski prijemčivo srce.

Ova dinamična napetost između babilonskog ponosa i slatke poniznosti Pedesetnice koja potiče autentičnu ljudsku zajednicu nastavlja se sve do današnjih dana i iznova se pojavljuje u svakoj generaciji. Na primjer, među najtežim prijetnjama autentičnom jedinstvu ljudske obitelji s kojima se danas suočavamo je fragmentacija koju stvara politika grupnog identiteta na Zapadu.

Hiperopsjednuti smo kategorijama, pojmovima, rasama i “grupama”. Mjesec lipanj je sada otet u budnoj, pseudoreligiji kao mjesec “ponosa”, koji pojačava sve izvorne teme Babilona. Kulturni leksikon koji okružuje “mjesec ponosa” oslanja se na iskrivljenje jezika i nudi lažno obećanje jedinstva pod pogrešno označenim naslovima “tolerancija” i “različitost, ” koji u stvarnoj praksi ne govore o autentičnoj toleranciji i ne mogu isporučiti autentičnu raznolikost koja po definiciji zahtijeva zajedničku istinu.

Usredotočenost na identitet koji se oslanja na grupnu kategorizaciju samo vodi daljnjoj podjeli i umnožavanju sve više grupa. Oslanja se na odbacivanje božanske objave koja osvjetljava autentičnu ljudsku prirodu. Nastoji izgraditi novu verziju ljudske obitelji koja ne treba Boga i čak Ga otvoreno odbacuje.

Politika grupnog identiteta koja je u temelju mjeseca ponosa ne nudi budućnost sklada za ljudsku obitelj, već suprotno. Ponos donosi samo podjele i na umnožavanje sve više grupa.

Lijek za sve to je naravno Pedesetnica i iscjeljujuća snaga Duha Svetoga. Međutim, ovaj Duh Istine mora se prihvatiti ponizna srca koja su spremna priznati njegovu punu dubinu i širinu. Duh neće doći tamo gdje nije dobrodošao i ne može ispuniti srca puna ponosa. Stoga na Pedesetnicu cijela Crkva iznova naviješta “Dođi, Duše Sveti!” Izraziti ovaj poziv znači otvoriti svoje srce, odbaciti ponos, odbaciti iluziju kulturne konstrukcije Babilona i pristati na istinu Božanske objave o Božjem planu za čovječanstvo. Dok težimo ovom raspoloženju poniznosti, Duh Sveti će nas voditi autentičnim putem jedinstva ljudske obitelji. Ne možemo ga sami stvoriti, a Božjom milošću i velikodušnošću ne moramo.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI