SVEĆENIK UPOZORIO NA UDAR PROTIV KRISTA: ‘Ako se Europi uzmu kršćanski korijeni, kršćanska filozofija od Europe neće biti ništa’

screenshot

Ispred crkve svetog Marka u Zagrebu u sklopu adventa i ispod jelke, umjesto jaslica i Isusa Krista koji bi trebao biti jedini simbol Božića našao se Orašar.

Tako slike Adventa iz Zagreba ove godine u svijet nose puno toga, a između ostalog i figuru koji proizlazi iz njemačkog folklora i služi kao amajlija za sreću i tjeranje zlih duhova.

Popularizacija ove figure potaknuta je i svjetski poznatom bajkom i baletom zvanom Orašar u kojoj je ovaj lik ni manje ni više nego Kralj, kralj štakora.

Pa u trenutku kad ispred crkve svetog Marka ispred jelke uoči Božića nalazimo figure Orašara kao i miševa i štakora ne možemo se ne zapitati koliko je normalno da dozvoljavamo da veličanstveni događaj, poput rođenja Isusa Krista, a koji je promijenio i utjecao na čitav svijet zamjeni Kralj štakora i poganska amajlija za sreću. Nije Orašar samo ispred crkve sv. Marka što je pomalo i skandalozno, problem je u tome što se Orašar našao i u brojnim domovima kršćana koji ga spremno doživljavaju kao simbol Božića najčešće ni razmišljajući o tome što unose u svoje domove.

Upravo o Orašaru progovorio i fra Mario Knezović. “Sve je u svrhu jedne potrošnje i konzumerizma, i s jedne strane trgovačke kompanije tu imaju i pravo; oni izvršavaju svoje ciljeve. Ali s druge strane, mi potrošači trebali bismo znati što jest za nas, što nije za nas. Sve što je ponuđeno, ne treba biti dobro, sve što je ponuđeno, ne treba biti korisno. Samo pod krinkom novca i profita nude i nama kršćanima ono što ne pripada jednoj kršćanskoj kući. To jednostavno nije povezano s Božićem i o tom uopće ne treba ni raspravljati. Božić bez Isusa Krista, jaslice bez Isusa Krista su zapravo laž. Mi želimo slaviti rođendan Isusa Krista, a s druge strane što je nevjerojatno i paradoksalno uzimamo simbole i ikonografiju onoga što se izravno opire onome što donosi taj rođeno Bog, Isus Krist. Ljudi trebaju uvijek razmisliti, treba li meni ovo? Ili je to samo želja da svoje kuće ukrasimo po tuđim ukusima po tuđim promidžbenim porukama ili stvarno po svojim uvjerenjima”, rekao je Knezović za RTV HB.Ta silna komercijalizacija Isusova rođenja, a koja pokušava svim silama zamijeniti Isusa, povezuje se i na nedavni prijedlog Europske komisije; dokument kojim su htjeli ‘zamijeniti’ riječ Božić, a nisu jer su ga nakon zgražanja svekolike javnosti povukli. No, sama ideja je toliko nevjerojatna da je na nju reagirao i Papa Franjo koji je upozorio na moguću ideološku kolonizaciju koja se iza toga skriva i na kršćanske korijene Europe koji se ne smiju izbrisati.

Fra Knezović rekao je da je to direktan udar Na Isusa Krista: “Europska Komisija kao neko najznačajnije upravno tijelo Europske unije službeno na 30 stranica daje smjernice da ne upotrebljavamo riječ Božić, a čak toliko zadire privatno da kažu da treba izbjegavati ime Marija i Josip. Ne treba nam biti očitije da je to udar, udar na Isusa Krista, na samoga Boga a onda i na kršćane. Na ovaj način, ako se Europi uzmu kršćanski korijeni, kršćanska filozofija od Europe neće biti ništa…”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI