SVETAC KOJI JE MNOGE OBRATIO NA KRŠĆANSKU VJERU: Pomolite se svetom Franji Ksaverskom za obraćenje nevjernika!

screenshot/book.hr

Sveti Franjo Ksaverski poznat je kao “Apostol Indije” i kao “Apostol Japana” i smatra se jednim od najvećih misionara svih vremena. Rođen je 7. travnja 1506. godine u obiteljskom dvorcu Xavier u kraljevini Navari u Španjolskoj. Ispočetka nesvjesno, a zatim s jasnoćom intelektualca i izgrađena čovjeka, tražio je put prema Bogu, ne poznavajući stanke ni umora. Oplovio je Afriku te pronio Kristovo ime od Indije do Japana. Imao je još i veće planove, ali ga je smrt prekinula u 46. godini života.

Pod vodstvom Ignacija Loyole objavio je velike duhovne vježbe od 40 dana, a on mu je često ponavljao i riječi iz Evanđelja: “Što koristi čovjeku, ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život” (Mk 8,36). Sv. Franjo Ksaverski za svećenika je zaređen 1537. u Veneciji.  Kada je general Družbe sv. Ignacije zatražio misionare za Indiju, Franjo se spremno ukrcao na trgovačku lađu s časoslovom, krunicom i raspelom – svojim oružjem za “svetu borbu”. Propovijedao je na ulicama i cestama i njegovao bolesnike, nemoćnike i liječio gubavce. Nisu ga smetale ni strašne vrućine ni ubitačne hladnoće, a pješice je prelazio tisuće kilometara. Unatoč teškoćama s domorodačkim jezicima znao je obratiti i čitava naselja. Ta naselja i krajevi u kojima je djelovao, ostali su odani vjeri katoličkoj do dana današnjega. Propovijedajući Evanđelje mnoge narode obratio je na kršćansku vjeru.

Sv. Franjo Ksaverski umro je od vrućice 3. prosinca 1552. godine u Japanu, na otoku Sancian, u dobi od 46 godina, čekajući brod za misionarski pohod u Kinu. Njegove posljednje riječi bile su: „Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!” i „Djevice Marijo, moli za mene”. Tijelo mu je preneseno u Gou, a ruka mu je pohranjena u oltaru crkve Il Gesù u Rimu. Papa Pio XI. proglasio ga je zaštitnikom svih misija 1927. godine. Zaštitnik je misija, misionara i brodara, a slikari ga prikazuju u isusovačkom talaru s križem u ruci. 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI