SVETKOVINA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE: Što zapravo danas slavimo?

screenshot/radioljubuski.ba

Danas slavimo svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Ove godine svetkovinu obilježavamo 9. prosinca umjesto 8. prosinca, jer je prednost dana slavlju druge nedjelje došašća, odnosno nedjelji, kao danu uskrsnuća Gospodnjeg, odmora i susreta s Bogom.

Što danas slavimo?

Blagdanom Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije slavimo Božju milost i Njegovu Mudrost kojom je odlučio Kristovu i našu Majku očuvati od svake ljage istočnoga grijeha, te je tako učinio dostojnom Majkom samoga Boga. Drugim riječima, tim se blagdanom spominjemo da je Marija začeta, a ne začela bez grijeha. Ovaj blagdan se često zamjenjuje s događajem kada je Marija začela Isusa, ali radi se o dvije različite pojave.

Bezgrešno začeće BDM

U Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije uzvisujemo božansku odluku po kojoj je Djevicu Mariju izabrao od svih ljudi za Kristorodicu, te ju je u tom smislu obdario i posebnom svojom milošću da bude izuzeta od svakoga grijeha. To ne umanjuje njezinu slobodnu volju, naprotiv potvrđuje njezinu bezrezervnu suradnju s Božjim namislom, koja je vidljiva u svakom djeliću Marijina života. Marija na riječi anđela Gabrijela da će začeti i roditi Sina, odgovara: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!, a tu je spremnost vršiti volju Božju, potvrdila cijelim svojim životom, napose onoga trenutka kada je u svoje krilo primila mrtvoga Sina.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI