SVIJET JE ŠOKIRAN OBNOVOM: ‘Kao da Disney ulazi u Notre Dame’

Teško oštećena katedrala Notre Dame diže se nakon velikog požara 2019. koji ju je gotovo posve uništio.

No, umjesto da se ponovno gradi veličanstveno, Kristoliko izdanje koje je stoljećima impresioniralo svijet, ona se pretvara, kako kažu kritičari, u ‘probuđeni tematski park’ jer renovatori u crkvu dodaju ‘stazu otkrića’ i izložbe poput: ‘Kršćanstvo za lutke’.

Prema novim planovima, ispovjedaonice, oltari i klasične skulpture bit će uklonjene za potrebe postavljanja modernih umjetničkih murale, sa zvučnim i svjetlosnim efektima koji stvaraju ’emocionalne prostore’.


’Staza otkrića’ vodit će posjetitelje kroz razne tematske kapelice, s naglaskom na Afriku i Aziju, a na zidovima će se prenositi spisi na raznim jezicima, uključujući mandarinski. Jedno od svetišta čak će biti posvećeno okolišu. Maurice Culot, nagrađivani pariški arhitekt, rekao je za The Telegraph : “Kao da Disney ulazi u Notre Dame.”

“Ono što predlažu učiniti za Notre-Dame nikada ne bi bilo učinjeno u primjerice Westminsterskoj opatiji ili u crkvi sv. Petra u Rimu. To je svojevrsni tematski park i vrlo je djetinjast i trivijalan s obzirom na veličinu i dubinu ovog mjesta,” dodao je.Dužnosnici kažu da će simbol Francuske biti dostupan turistima svih nacija i uvjerenja, ‘bilo da dolaze iz Kine ili Švedske’. No kritičari tvrde da to itekako ponižava 850 godina staru crkvu i pretvara je u ‘politički korektan Disneyland’.

Jedan visoki izvor blizak obnovi rekao je za Telegraph da planovi riskiraju pretvaranje Notre Damea u ‘eksperimentalni izložbeni prostor’ koji bi ‘osakatio’ katedralu. “Možete li zamisliti da uprava Svete Stolice dopušta ovako nešto u Sikstinskoj kapeli?”, rekao je visoki izvor s pristupom najnovijim planovima.

“Bilo bi to nezamislivo. Ovo je poludjela politička korektnost. Žele Notre-Dame pretvoriti u eksperimentalni liturgijski izložbeni prostor koji ne postoji nigdje drugdje u svijetu, a trebao bi biti orijentir u kojem se s najmanjom promjenom mora postupati s velikom pažnjom.” Notre Dame je gotovo u potpunosti uništen u požaru 15. travnja 2019. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI