U TRENUTKU POTONUĆA PODMORNICE ZAZVAO JE NJEZINO IME: Čudo hrvatske svetice koje je sve šokiralo

Marija Petković, časna sestra proglašena blaženom, rođena je 1892. godine u selu Blato na otoku Korčuli u Dubrovačkoj biskupiji, a svoju je titulu dobila za spasenje 22 mornara.

Marija Petković od Propetog Isusa svoju je mladost provela posve odana molitvi i milosrdnim djelima. Utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda svetoga Franje za odgoj i pouku djevojaka i siročadi te za njegu i pomaganje bolesnicima.

U predvečer 26. kolovoza 1988. godine zbio je čudesni događaj. Peruansku je mornaricu “Pacocha” dok se vraćala u luku Callao grada Lime, glavnu peruansku luku, udario pramac japanskog ribarskog broda.


Taj je udarac prouzročio veliki otvor na njezinoj krmi. Dok se podmornica strmoglavce potapala, ostao je otvoren glavni zaklopac uvođenja zraka, kroz koji je voda prodirala i počela poplavljivati sobe.

Dio mornara, bacivši se u vodu, ostao je neozlijeđen, a dio ih je ostao zarobljen u podmornici. Sagledavši težinu položaja, natporučnik bojnoga broda, Roger Cotrina Alvarado, zazvao je svom silom Službenicu Božju Mariju Petković i predao joj živote mornara.Tada je uspio dohvatiti gornji ulaz, iz kojeg je prodirala voda i kad je podmornica već dospjela na morsku dubinu od 12 ili 20 metara, podigao je uvis i uspio zatvoriti vratašca ulaza, premda je pritisak vode bio jednak 4 ili 6 tisuća kilograma. Uspio je spriječiti nadiranje vode u sobe u kojima je bilo preostalo 22 mornara.

Sveti Ivan Pavao II je 5. srpnja 2002. godine donio odluku da je dosegnula junački stupanj bogoslovnih kreposti, stožernih kreposti i onih koje su njima pripojene.

Glede proglašenja blaženom službenice Božje Marije Petković, Zbor za pravne poslove svetih, priznao je Mariji Petković jedno veliko čudo.

Vojni je peruanski ordinarijat proveo biskupijsko istraživanje, a Vijeće stručnjaka Ureda za za sudište Rimske kurije 13. je svibnja zaključilo da je događaj neprotumačiv, a papa Ivan Pavao II. je istu odluku dao unijeti među Spise Svetoga zbora za pravne postupke svetih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI