VELKA ČUDA NA MALTI: Pomicali su se kipovi, a slike uzrokovala ozdravljenja

foto: Aleteia.org

Malta slovi kako jedna od najranijih kolijevki kršćanstva. Dom je vrlo posebnih čudotvornih slika.

Nijedno evanđelje ne govori kako je Isus fizički izgledao, no kršćanska ga je tradicija ipak predstavljala različitim ikonografskim uzorima, piše Vjera.hr.

Kršćanska tradicija pripisuje evanđelistu Luki mnogo različitih talenata, a jedan od njih je da je autor prvog Marijinog “portreta”. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Lukin talent kao kroničara je neosporan (potrebno je samo pročitati Djela apostolska ), a njegovo Evanđelje je poznato kao najknjiževnije od sva četiri. Ali istočne crkve također ga smatra izvornim “ikonopiscem”, odgovornim za “pisanje” prve ikone Blažene Djevice Marije.

Luka je također bio Pavlov pratitelj i pisar tijekom njegovih putovanja po Sredozemlju. Na putu do suđenja u Rimu 60. godine gdje Pavao je doživio brodolom uz sjeverozapadnu obalu Malte i tamo je morao provesti oštre zimske mjesece, s Lukom.

S neprekinutom dva tisućljeća dugom tradicijom bogate kršćanske baštine, malteška kršćanska zajednica koju je sam Pavao ustanovio jednako je stara kao one u Efezu, Jeruzalemu, Korintu i Rimu. Sasvim je prirodno da zemlja ima više od jedne crkve po kvadratnom kilometru. Neke od tih crkava dom su izuzetnih slika Krista i Marije.Raspelo Ta’ Ġieżua popularno se naziva “Čudesno raspelo”: to je najpoznatije raspelo štovano na Malti, iz nekoliko različitih razloga. S jedne strane, franjevačka crkva u kojoj se štuje proglašena je “svačijom župnom crkvom”. Stoljećima su se bezbrojni poklonici molili pred raspelom. Doista, Maltežani su oduvijek smatrali raspelo toliko “čudesnim” da sama molitva pred slikom znači već milost darovanu. Ali također, zato što je za vrijeme kuge, suše ili rata uvijek tu bilo raspelo Ta’ Ġieżua koje se iznosilo u pokorničkoj procesiji.

Podzemna špilja dio je kompleksa svetišta Gospe od Mellieħa. Kapela je isklesana od tvrdog vapnenca, zahvaljujući sicilijanskom pokloniku Naše Gospe, Mariju de Vasiju, koji je bio redoviti posjetitelj svetišta Gospe od Mellieħe. On je također zaslužan za dovršetak bijelog kipa Gospe koja na lijevoj ruci drži Sveto dijete, na udaljenom kraju kapele.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI