Znate li da je pas sv. Bernarda čudesno spasio dječaka? I od tuda jednoj pasmini ime

Dječak je bio zarobljen u ledenoj špilji, a onda..

Znate li da su psi bernardinci svoj naziv dobili po sv. Bernardu? Naime, tijekom 11 stoljeća sveti Bernard od Montjouxa osnovao je hospicij i samostan u najopasnijem dijelu zapadnih Alpa. Na početku on je išao evangelizirati ljude koji su živjeli na Alpama ali je ubrzo uvidio potrebu za hospicijem koji bi bio zaklon brojnim hodočasnicima koji su bili na putu za Rim.
Na taj način, preko sv. Bernarda i njegovih redovnika te pomoćnika – pasa, spašavaju se brojni životi sve do današnjeg dana.

Do 17. stoljeća monasi su koristili određene pasmine koji su bili stručnjaci za pronalaženje ljudi. Ti psi kasnije su nazvani Bernardinci u čast sv. Bernarda.

Za mnoga desetljeća ovi psi pomagali su spašavati živote, a jedan pas sv. Bernarda postao je legenda u Alpama.

Njegovo je ime Barry i živio je u samostanu od 1800. do 1812.. Lokalni zapisi tvrde da je spasio 40 osoba.

Među njima i jednog dječaka koji je tijekom strašne snježne oluje iznemogao zaspao u pećini od leda. Barry ga je pronašao te ga lizao sve dok se nije probudio. Tad je dječak sjeo na psa koji ga je kroz oluju nosio do samostana. Iznemogli dječak povratio je zdravlje i vratio se svojim roditeljima.Taj samostan sv. Bernarda u Alpama još uvijek je vrlo aktivan i pomaže putnicima i penjačima da sigurnu stignu do svojih odredišta.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI