VJERU MU JE VRATILA SNAGA MAJČINE LJUBAVI: Sveta Monika borila se da sina da primi sakrament Krštenja

Majka nikada ne može početi prerano pripremati svoju djecu da prime mnoge milosti Božje.

To se jasno otkriva u životu svete Monike, koja je bila zbrinula svog sina Augustina prije nego se uopće rodio.

Prema životopisu iz 19. stoljeća pod naslovom Povijest svete Monike, ova sveta majka nije čekala da svog sina posveti Bogu.


Trudna s velikim svetim Augustinom, nekoliko ga je puta posvetila slavi Božjoj. Tako svjedoči i sam Augustin, rekavši da je već bio upoznao dobrotu Božju dok je bio u majčinoj utrobi. O ovom aspektu majčine brige za njegovu dušu sveti je Augustin pisao u svojim ispovijestima.

“Još kao dječak čuo sam za vječni život koji nam je obećan kroz poniznost Gospodina našeg Boga snishodljivog prema našem ponosu, a ja sam bio potpisan znakom križa i bio sam začinjen njegovom soli još u utrobe moje majke, koja se jako pouzdala u Tebe.”Sveta Monika se rodila 332. godine u gradiću Tagasti u Africi. Roditelji su joj bili kršćani. Mlada se udala za poganina Patricija s kojim je imala troje djece. Suprug joj je bio grub, a što je za nju bilo još bolnije, i nevjeran. Monika je i na njegove ispade bijesa odgovarala blagošću, dobrotom i strpljivošću čime ga je ne samo smirila već i privela kršćanskoj vjeri.

U dobi od 40 godina ostala je udovica. Njezin prvorođeni sin Augustin pošao je krivim putem, imao je nezakonitog sina i priklonio se krivovjernom maniheizmu. To joj je razdiralo srce, ali je vjerovala da je Božji i molila bez prestanka. U silnoj brizi za njegovu dušu majka ga je pratila na njegovim putovanjima. Išla je za njim u Rim, Milano i Ostiju. Zahvaljujući susretu sa svetim, milanskim biskupom Ambrozijem i majčinim molitvama i suzama, do Augustina je počela dopirati Božja milost.

Napustio je krivovjerje i u uskrsnoj noći 387. godine Monika je doživjela sreću da je njezin sin Augustin, a s njim i njegov sin Adeodat primio sakrament Krštenja. Nakon nekog vremena Monika se sa sinom uputila natrag u domovinu Afriku no čekajući brod u Ostiji nedaleko Rima, zahvatila ju je bolest te je ondje umrla i bila pokopana. Danas se njezine relikvije čuvaju u Rimu, u crkvi sina Augustina koji je postao velik i poznat svetac i naučitelj Katoličke crkve. Zaštitnica je kršćanskih žena, udovica i majki i zagovornica za spas duša svoje djece.

Iako je njen sveti Augustin ipak odlutao od vjere, vratio se Kristu i na ruke svoje majke zbog ustrajnosti njezinih molitvi. Njezine su ustrajne molitve kao i obraćenje svetog Augustina doista potresle svijet.

Sveta Monika ostaje izvrstan primjer za sve majke koje žele da im djeca ostanu sjedinjena s Isusom Kristom. Biti kršćanska majka nije lako, a mnoge će suze biti prolivene u ime njezine djece. Ipak, dužnost svih majki je da se pouzdaju u Boga, nudeći mu svoju djecu od samog početka svog postojanja. Iako to ne jamči da će njihova djeca izbjeći patnje u životu, pripremit će tlo koje će kasnije primiti sjeme Evanđelja, sjeme Života.

Molitva svetoj Moniki za odlutalu djecu

Sveta Moniko, uzorna majko Velikog Augustina, ti si ustrajno usmjeravala svoga zabludjelog sina: ne teškim prijetnjama, nego molitvenim vapajima u nebo. Posreduj za sve majke našega vremena, tako da znaju kako privući svoju djecu Bogu.

Nauči ih kako da ostanu bliske sa svojom djecom, čak i sa sinovima i kćerima koji su se odmetnuli i nažalost zabludjeli.

Draga sveta Moniko koja si iskusila nevolje i kao supruga i kao majka, mnoge su žalosti probole tvoje srce tijekom tvoga života. Ipak, nisi očajavala ili izgubila vjeru. S povjerenjem, upornošću i dubokom vjerom svakodnevno si molila za obraćenje svoga voljenog muža Patricija i ljubljenog sina Augustina.

Izmoli mi tu istu snagu, strpljenje i povjerenje u Gospodina. Zagovaraj me, draga sveta Moniko, da Bog usliša moju molbu za (Ovdje spomeni svoju nakanu) i dadne mi milost da prihvatim Njegovu volju u svemu, po Isusu Kristu, Gospodinu našem, u jedinstvu Duha Svetoga, jedan Bog u vijeke vjekova. Amen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI