ZAKUHALA SE RASPRAVA Zašto su na božićnoj čestitci pape Franje dva Isusa?!

Jedno je sigurno, što god papa Franjo napravio ili rekao to je tema danima......

Svake godine, papa Franjo kopa po riznicama sakralne umjetnosti Katoličke crkve kako bi odabrao sliku za prednji dio božićne čestitke. Za ovaj Božić 2016. papa Franjo izabrao je fresku iz 14. stoljeća koju je naslikao umjetnik Giotto di Bondone unutar crkve u Asizu, u Italiji.

Slika sadržava sve uobičajene elemente štalice, pastire, anđele i životinje, međutim postoji nešto što je na ovoj slici drugačije i što je opet zakuhalo raspravu među ljudima. Naime, na malo bliži pogled vidjet ćete da su na slici dva a ne jedan Isus. Jednog Isusa drži Marija u rukama a drugi je u rukama nekih žena odmah ispod nje.

stalica

 

Prema portalu NC registar ova freska jedinstvena je po tome što koristi dvoje dječice koja predstavljaju Isusa – Sina Božjeg. Ova katolička stranica izvještava da je umjetnik naslikao dva Isusa kako bi na svoj način prikazao njegovu ljudskost nasuprot božanstvu odnosno Isusovo božanstvo i  njegovu čovječnost sjedinjene u jednoj štalici.No, naravno dio kršćana, i dio katoličkog svijeta nije prihvatio takvu interpretaciju, pa odabir baš ove slike ne smatraju slučajnim odabirom pape Franje već simboličkim prikazom onoga što se događa i što će se tek događati u Crkvi s, očito je, dva Isusa. 

Jedno je sigurno, što god papa Franjo napravio ili rekao to je danima tema javnosti, baš kao i ova čestitka koja je opet uzburkala razne duhove svijeta.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI