ZAVRŠILA JE OBNOVA KAMENITIH VRATA: Novo ruho neprocjenjive zagrebačke znamenitosti!

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Kamenita vrata jedan su od najljepših simbola Zagreba, mjesto tihe molitve stotina vjernika koji već stoljećima pohode ovo kultno svetište koje pripada i među najdragocjeniju povijesnoumjetničku baštinu.

Stoga je velika vijest kako je izjavio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije da je obnovljen i uređen oltarni prostor na Kamenitim vratima, jedinim sačuvanim starim gradskim vratima, koja su podignuta vjerojatno 1266. godine.

Upravo prigodom ovog velikog događaja će u nedjelju 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, na Kamenitim vratima u Zagrebu u 8 sati biti slavljena misa, a prije mise, u 7.30 sati, molit će se pobožnost krunice.


Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom.

U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar. Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir.O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu, a pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podignuti mali oltar i tako omogućila sugrađanima da štuju tu svetinju sve do danas.
Tiskovni ured ističe kako je znak Božje blizine i činjenica da su u oba potresa prostor i oltar Majke Božje od Kamenitih vrata ostali potpuno neoštećeni.

Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku je Grad Zagreb pristupio redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja.

U tom razdoblju prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde pa je učinjena profilacija na zidovima niše.

Prilikom radova, zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja pa su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.

Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značaja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro.

I 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće. Svakoga dana u 12 sati na Kamenitim vratima moli se Gospu da čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od potresa, širenja Covid-19 i od svakog drugog zla.

Foto: Patrik Maček/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI