(VIDEO) VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađeno astečko ritualno igralište usred Mexico Cityja

screenshot/YouTube

"Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u kronikama", rekao je Diego Prieto

Ostaci velikog astečkog hrama i ceremonijalnog igrališta otkrivena su u središtu Mexico Cityja, bacajući novo svjetlo na sveta mjesta metropole koju su španjolski osvajači pregazili prije petsto godina, objavili su u četvrtak arheolozi.

Nalazište je otkriveno u sporednoj ulici iza rimokatoličke katedrale iz kolonijalnog doba, blizu trga Zocalo, na mjestu nekadašnjeg supermarketa srušenog 2014.

Podzemna iskapanja pokazala su temelje velikog kružnog hrama posvećenog astečkom bogu vjetra Ehecatlu i manji dio ritualnog igrališta, potvrdivši zapise prvih španjolskih kolonizatora koji su posjetili astečku prijestolnicu Tenochtitlan.

“Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u kronikama”, rekao je Diego Prieto, čelnik meksičkog antropološkog i povijesnog instituta.Arheolozi su također otkrili ostatke kralježaka 32 muškarca. “Radilo se o žrtvovanju povezanim s ranom nogometnom igrom”, dodao je arheolog Raul Barrera.

“Kralješci ili vratovi zasigurno potječu od žrtava koji su žrtvovane i dekapitirane”, pojasnio je.

Ostaci bijelih štukatura također su vidljivi na hramu podignutom za vladavine astečkog cara Ahuizotla (1486.-1502.), prethodnika Montezume kojeg je svrgnuo konkvistador Hernan Cortes tijekom španjolskog osvajanja Meksika.

Mexico City podignut je na ostacima astečke prijestolnice, pa su moguća nova otkrića, kažu arheolozi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI