Donosimo dobre i loše strane kad prestanete jesti kruh

Foto: Pixabay

U posljednje je vrijeme vrlo popularna prehrana bazirana na proteinima, s malim unosom ugljikohidrata. Dakle, kruh i tjestenina uglavnom su zabranjeni.

Iako postoje mnogi žestoki zagovornici takvog načina prehrane, nutricionisti kažu da smanjeni unos ugljikohidrata može negativno utjecati na ljudski organizam, prenosi zena.hr.

Ono što je najvažnije napomenuti je to da postoje dobri i loši ugljikohidrati. Oni loši nalaze se uglavnom u bijelom kruhu i ostalim procesuiranim namirnicama i trebali bismo ih se kloniti. No postoje i dobri ugljikohidrati koji se nalazi u žitaricama ili pak integralnom kruhu.

Bez obzira na to jesi li iz svoje prehrane izbacila žitarice, kruh ili pak ugljikohidrate općenito, učinci na tvoje tijelo mogu itekako varirati – od dobrih do loših.

Prvo ćeš izgubiti vodu iz organizma



Kada smanjiš unos ugljikohidrata u svoje tijelo, prva stvar koju ćeš primijetiti je gubitak kilograma. No nemoj da te to zavara jer uglavnom je riječ o gubitku vode koju organizam zadržava u tijelu, a ne o smanjenju masnoće. Naime, kako otkrivaju nutricionisti, ugljikohidrati su u našem tijelu pohranjeni u obliku glikogena, a svaki gram ugljikohidrata pohranjuje tri do četiri puta svoje težine u vodi.  Ako si prestala jesti ugljikohidrate, tvoje tijelo počinje trošiti te zalihe glikogena i to rezultira mršavljenjem.

Može doći do tzv. ‘keto-gripe’

Upravo su ugljikohidrati mozgu glavni izvor energije. Ako smanjiš unos ugljikohidrata ili ih pak potpuno izbaciš iz svoje prehrane, mozak počinje trošiti rezerve, dok se razina glikogena smanjuje. Kad nestane sav taj glikogen, tijelo počinje razgrađivati masnoće, no da bi se te masnoće mogle razgraditi, pretvaraju se u male komadiće – ketone. Kao rezultati tog procesa, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput lošeg zadaha, umora, slabnosti, vrtoglavice, nesanice, mučnine, suhih ustiju, itd. Osjećaj je sličan kao kada imaš gripu i na taj se način tvoje tijelo zapravo prilagođava da funkcionira na ketonima.  S vremenom, loši simptomi će nestati, no ketoni tvom tijelu i dalje nisu najdraži izvor energije, tvrde nutricionisti.

Više nećeš toliko žudjeti za lošim namirnicama

Rafinirani ugljikohidrati remete razinu šećera u krvi i to je jedan od glavnih razloga zašto su toliko loši za tvoje tijelo. Naglo povećavaju razinu šećera u krvi, a potom razina tog šećera naglo pada pa se ponovno javlja žudnja za lošom hranom. S druge strane, unos integralnih žitarica koje obiluju vlaknima spriječiti će pad razine šećera u krvi pa samim time nećeš žudjeti za nezdravim namirnicama.

Past će ti razina energije

Cjelovite žitarice odličan su izvor željeza, magnezija i B vitamina, a svi ti nutrijenti važni su za održavanje zdrave razine energije u tvom tijelu. S obzirom na to da su ugljikohidrati našem tijelu najdraži izvor energije, smanjenim unosom usporit će se rad stanica, a kao rezultat toga osjetiti ćeš umor i nedostatak energije.

Rizik od srčanih bolesti može se smanjiti, ali i povećati

Ono na što je ovdje jako bitno obratiti pažnju su vrste ugljikohidrata koje si prestala jesti. Pojedine su studije pokazale da rafinirani šećeri povećavaju razinu masnih kiselina u našem tijelu pa se povećava i rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. S druge strane, cjelovite žitarice su dobre za naš organizam jer smanjuju razinu lošeg kolesterola pa samim time i rizik od krvožilnih bolesti, pretilosti, itd.

Može doći do čestih promjena raspoloženja

Ugljikohidrati – i dobri i loši – povećavaju razinu serotonina, odnosno neurotransmitera koji je zadužen za dobro raspoloženje. Dakle, kada smanjiš unos ugljikohidrata u svojoj prehranu, velike su šanse da ćeš imati problema s čestim promjenama raspoloženja.

Vježbanje će ti postati teže

Kao što smo već ranije spomenuli, ugljikohidrati su glavni izvor energije u našem tijelu. Smanjiš li njihov unos, pasti će ti razina energije pa samim time i volja za vježbanjem. Dok tvoje tijelo ponovno ne uspostavi ravnotežu i ne navikne se na novi režim prehrane, velika je vjerojatnost da ćeš na treninzima ostvarivati slabije rezultate.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI