Mitovi o proteinima u koje treba prestati vjerovati

Pixabay

Prehrana bazirana na proteinima već je neko vrijeme veliki hit, a mnogi tvrde da im je upravo takav režim donio najbolje rezultate kod mršavljenja, donosi zena.hr

Činjenica je da su proteini nutrijenti koji su nam svima potrebni kako bi naš organizam mogao pravilno funkcionirati. Pomažu nam kod sitosti te potiču oporavak i rast mišića. Ipak, prehrana bi trebala biti uravnotežena te bi, osim proteina, trebala sadržavati i ostale nutrijente kao što su vlakna, ugljikohidrati i zdrave masnoće, kažu nutricionisti.

Sa sve većom popularnošću proteina u prehrani, pojavile su se i određena pogrešna shvaćanja o proteinima, a neke od najvećih mitova pročitaj u nastavku.

Životinjski izvori proteina su najbolji

U današnjem svijetu sve je veći broj vegetarijanaca i vegana, a tvrdnje o tome kako je meso jedini i najbolji izvor proteina prosto ne drže vodu. Iako meso obiluje proteinima, ipak postoje i mnogi drugi biljni izvori kao što su mahunarke, grah, žitarice poput zobi i kvinoje, orašasti plodovi i sjemenke pa čak i zeleno lisnato povrće. Još jedna super namirnica koja je dobar izvor proteina za tvoj organizam je spirulina. U usporedbi s namirnicama životinjskog podrijetla, proteini iz biljnih izvora imaju anti-upalna svojstva i ne sadrže kolesterol.



Uvođenje proteina u prehranu rezultirati će gubitkom kilograma

Jedan od najvećih trendova u svijetu mršavljenja danas su upravo dijete bazirane na proteinima, no samo prehrana obogaćena proteinima neće te dovesti do gubitka kilograma, barem ne dugoročno. Želiš li smršavjeti, prehrana bi ti trebala biti uravnotežena te bi trebala jesti namirnice koje će ti pružiti sve važne makronutrijente. Osim zdrave prehrane, vježbanje je neizbježno za dugoročne rezultate.  Budeš li se hranila samo namirnicama koje obiluju proteinima, a zanemarivala ostalo, to bi ti moglo donijeti više problema nego koristi.

Whey proteini su najbolji izvor proteina

S popularnošću proteina u prehrani, sve popularniji postaju i razni suplementi prehrani koji sadrže proteine – poput whey proteina u prahu. Činjenica je da je whey protein odličan izvor proteina te da potiče rast i izgradnju mišića, no to ne znači da su drugi izvori, poput zdravih namirnica, manje važni. Suplementi s proteinima često su procesuirani te mogu sadržavati dodatke koji i nisu baš tako dobri za tvoje tijelo pa se svakako dobro informiraj prije kupnje.

Treba brojati svaki gram

Ako si zabrinuta brojanjem grama proteina, nemoj biti. Radije nauči slušati potrebe vlastitog tijela i s vremenom ćeš već shvatiti koje količine su najbolje za tebe i tvoj organizam. Nastoj osigurati proteine u svakom obroku, ali jednako tako se pobrini da namirnice koje jedeš sadržavaju i ostale hranjive tvari kao što su vlakna i zdrave masnoće. Zdrava i uravnotežena prehrana najbolji je način za postizanje idealne tjelesne težine.

Proteini mogu izazvati rak

Pojedine studije su pokazale da namirnice životinjskog podrijetla mogu izazvati rak, a ta teorija bazirana je na tome da prevelika konzumacija proteina može izazvati upale u organizmu te dovesti do proizvodnje stanica koje uzrokuju rak. Ipak, ako ti je prehrana bazirana uglavnom na namirnicama biljnog podrijetla te jedeš meso u umjerenim količinama, onda zaista nemaš razloga za strah.

Od proteina ćeš postati mišićava

Još jedan od mitova koji se najčešće povezuju s prehranom baziranom na proteinima i zbog kojih se žene često boje jesti bilo kakve proteine je strah da ne postanu mišićave bodybuildera. Imaš li i sama takve strahove, možeš odahnuti jer to jednostavno nije istina. Ne budeš li unosila dovoljno proteina u svoje tijelo, tvoje će tijelo početi trošiti energiju iz mišića pa ćeš biti sve mršavija i izgledati ispijeno i nezdravo. Za održavanje zdrave tjelesne težine i zdravog izgleda, proteini trebaju biti zastupljeni u prehrani, kao i svi ostali bitni nutrijenti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI