AKO NISTE ZNALI SADA ĆETE DRUGAČIJE RAZMIŠLJATI: JEDITE SJEMENKE SUNCOKRETA! Uspostavljaju ravnotežu hormona štitnjače i pomažu trudnicama

Foto: Pexels

Suncokret (Helianthus) je biljni rod iz porodice glavočika s više od 60 vrsta koje mogu bili jednogodišnje ili višegodišnje.

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Za ljudsku se prehranu i dobivanje ulja rabe već tri tisuće godina. Zbog svoga se sastava sirove sjemenke smatraju ljekovitom hranom, a mogu se samljeti i dodavati u hranu. Od sjemenki se dobiva i kvalitetno suncokretovo ulje.

Sjemenke sadrže vitamin B1 koji je značajan za upravljanje energijom u tijelu pa ako nakon vježbanja pojedete šaku sjemenki, dugo ćete imati osjećaj sitosti. Sadrže i različite enzime koji reguliraju hormone u tijelu. To se naročito odnosi na žene jer enzimi iz sjemenki reguliraju proizvodnju estrogena i progesterona te ublažavaju simptome PMS-a.


Uspostavljaju ravnotežu hormona štitnjače, ali i smanjuju osjećaj mučnine u prva tri mjeseca trudnoće.

Ako imate problem sa masnoćom, jedite sjemenke suncokreta, jer su bogate magnezijem koji sprečava taloženje masnoća u organizmu i snižava razinu lošeg kolesterola.Pomažu i kod problema s probavom i iritacije crijeva te eliminiraju toksina iz tijela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI