Ako vam se ovo događa s očima, moguće je da imate problem s visokim tlakom!

Pixabay

Stanje se obično ne uočava dok stanje ne uznapreduje, a kada se dogodi, smanjuje vid, oči otiču, krvne žile su oštećene, a javlja se i dupli vid uz glavobolju.

Visoki krvni tlak obično prolazi bez primjetnih simptoma tako da velik broj ljudi ni ne zna da ga ima, dok on na duge staze može dovesti do problema s očima i vidom.

Hipertenzija je bolest od koje obolijeva sve više ljudi, no većina njih ni ne zna da imaju ovu bolest. Kada je tlak visok duže vrijeme, može pokrenuti neke simptome. Jedan od ozbiljnijih je hipertenzivna retinopatija koja dovodi do problema s vidom.

Kada je tlak visok, zidovi krvnih žila u oku se stanjuju, smanjuju se i ograničavaju protok krvi kroz retinu. S vremenom dolazi do oštećenja krvnih žila u retini, ograničenja funkcija retine i povećanja tlaka na optički živac koji vodi do hipertenzivne retinopatije.

Stanje se obično ne uočava dok stanje ne uznapreduje, a kada se dogodi, smanjuje vid, oči otiču, krvne žile su oštećene, a javlja se i dupli vid uz glavobolju.

Stručnjaci poručuju da odmah potražite medicinsku pomoć ako vam je tlak visok i primijetite iznenadne promjene u vidu. Spuštanjem krvnog tlaka smanjujete rizik od hipertenzije. Kada je krvni tlak visok, to je stanje poznato kao maligna hipertenzija ili hipertenzivna kriza.

Maligna hipertenzija je medicinsko stanje koje zahtijeva medicinsku pomoć jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani i moždani udar.

Maligna hipertenzija javlja se kada se krvni tlak naglo poveća i obično je rezultat toga što se krvni tlak ne kontrolira na vrijeme. Maligna hipertenzija praćena je simptomima kao što su krvarenje iz nosa, ozbiljne glavobolje i bol u grudima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI