Bakterije krive za cistitis, više vole – žene!

Cistitis je upala sluznice mokraćnog mjehura. Više od polovice žena pati od te upale, ponekad i ponovljeno u svom životu

Cistitis je upala sluznice mokraćnog mjehura. Više od polovice žena pati od te upale, ponekad i  ponovljeno u svom životu.

U tipičnom napadu cistitisa, osoba obično osjeti jedan ili više od slijedećih simptoma: pečenje ili bol za vrijeme mokrenja, češća nego obična potreba za mokrenjem, osoba može imati temperaturu, bolove u donjem dijelu trbuha ili leđa, zamućenu mokraću ili krv u njoj.

Što uzrokuje cistitis?

Cistitis mogu prouzročiti bakterije koje normalno obitavaju u i oko otvora stražnjeg crijeva. Katkada bakterije uđu u mokraćnu cijev i mjehur. U žena, ulazi u mokraćnu cijev, vaginu i anus,  vrlo su blizu jedan drugoga, tako da bakterije mogu vrlo lako prelaziti. To je razlog zašto žene češće pate od cistitisa nego muškarci.

Bakterije mogu ući u mokraćnu cijev i mjehur za vrijeme spolnog odnosa, stavljanjem tampona, brisanjem čmara od natrag prema naprijed ili čak nošenjem uskih hlača. Česte gljivične (kandida) infekcije vagine mogu, također, izazvati napad cistitis simptoma.Što učiniti u akutnom napadu cistitisa?

Postoji dosta toga što možete učiniti da olakšate napad cistitisa, ali je najvažnije – odmah poduzeti nešto! Što prije krenete s odgovarajućim mjerama, tim su veće šanse da ćete svladati bolest. Morat ćete piti veće količine tekućine. Osim vode, to mogu biti mlijeko, voćni sok, slabiji čaj. Ako imate bolove, topli termofor može biti od pomoći ili popijte jednu ili dvije tablete nekog blažeg sredstva protiv bolova.

Važno je da redovno praznite mokraćni mjehur, ako želite da djelotvorno ispirete bakterije iz njega. Legnite ili mirujte.

Kada se obratiti liječniku?

Međutim, morate poći liječniku na pregled, ako se napad cistitisa produži dulje od dana ili dva, usprkos vašem samoliječenju ili ako imate ponovljene napade; ako ste trudnica i ako primijetite krv u mokraći.

Ako je upala mjehura uzrokovana bakterijama, liječnik će, vjerojatno, propisati liječenje antibioticima ili neke druge lijekove, ako uzrok nisu bakterije. Kod ponovljenih upala, dobro je da i vaš seksualni partner ode na pregled. Partner ne mora obavezno imati simptome, ali može imati neku infekciju koja uzrokuje vaš cistitis.

Ako uočite da dobijete cistitis nakon spolnog odnosa, pokušajte s pranjem prije i poslije odnosa. Neka to učini i vaš partner.

Ako primijetite da dobijete cistitis nakon pijenja kave, alkohola ili čaja, pokušajte ih razrijediti ili ih u potpunosti izbjegavajte.

 

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI