BAREM STE IH JEDNOM U ŽIVOTU IMALI: Saznajte što uzrokuje žvale i kako ih liječiti

Foto: Pixabay

Žvale (Angulus infectiosus oris) jedna su od najčešćih bolesti usta.

Spadaju u alergijske i imunološke poremećaje, a karakterizira ih mala ranica u kutu usana koja izaziva peckanje.

Najčešći uzroci pojave žvala su nedostatak vitamina B2, bolesti želuca, zaraza bakterijama streptokokom i stafilokokom, gljivicama, lošim higijenskim uvjetima usne šupljine i mnogi drugi.


Poremećaj se često javlja i kod dijabetičara zbog oslabljenog imuniteta te kod osoba koje puno govore i pritom jezikom vlaže kutove usana.

Žvale možete izliječiti brojnim lijekovima i metodama. Izuzetno je učinkovit i vrlo jednostavan lijek ulje čajevca.Ulje čajevca poznat je po svojim antiseptičkim, protugljivičnim, antibakterijskim, antivirusnim i protuupalnim svojstvima i to ga čini izvrsnim borcem protiv iritantnih žvala.

Ranicu je potrebno mazati nekoliko dana, a već nakon dva dana očekujte da bi se mogle povući. Žvale nemojte dirati nečistim rukama, niti na silu skidati krastice koje se formiraju. Tako ćete samo produljiti trajanje zacjeljivanja kutova usnica.

Ubuduće, kad osjetite da se žvale počinju stvarati, odmah reagirajte – možda se onda i neće razviti u bolne raspukline koje krvare svaki puta kad malo jače otvorite usta. Higijena je najbitnija, stoga svakako prvo promijenite četkicu za zube te često mijenjajte ručnik za lice, pazite na čistoću čaša i šalica iz kojih pijete, ne dozvolite da netko pije iz iste čaše kao i vi. Povećajte unos dodataka prehrani koji osnažuju imunitet.

O manjku vitamina B kao uzroku žvala u različitim literaturama postoje tvrdnje od one da je to sigurno uzrok nastanka, dok drugi tvrde da jedno nema veze s drugim, no neće škoditi ako u vrijeme dok imate žvale povećate unos ili dodataka prehrani koje sadrže vitamin B, ili hrane koje je bogata njime (integralne žitarice, zeleno povrće, špinat, brokula…). Također se navodi i preporuka povećanja unosa selena što su mnogi oboljeli opisali korisnim.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI