Bezglutensko brašno „Vinifera“ – manje ugljikohidrata a više proteina i atioksidanata

Gluten iz pšenice, raži, ječma i sličnog, zapravo je jako štetan za naš organizam. Za razliku od celijakičara ljudi koji ga apsolutno ne podnose, mi „zdravi“ ga podnosimo više ili manje, pa ipak samo podnosimo. Zapravo svi smo mi na neki način na njega osjetljivi jer je gluten zapravo alergen iz zrna pšenice. Na sreću, proizvodnja Matičnjakovih hladno prešanih ulja

Danas smo već svi dobro upoznati koliko je gluten iz pšenice, raži, ječma i sličnog, zapravo jako štetan za naš organizam. Za razliku od celijakičara ljudi koji ga apsolutno ne podnose, mi „zdravi“ ga podnosimo više ili manje, pa ipak samo podnosimo. Zapravo svi smo mi na neki način na njega osjetljivi jer je gluten zapravo alergen iz zrna pšenice. Na sreću, proizvodnja Matičnjakovih hladno prešanih ulja zasniva se na cijeđenju, tzv. „ odmašćivanju“ sjemenki uljarica od pomno odabranih poljoprivrednih proizvođača. Rade male serije, uvijek svježe i za unaprijed poznatog kupca. Ono što im nakon hladnog prešanja sjemenki crnog kima, konoplje, lješnjaka, oraha, sikavice, podlanka ili divljeg lana (cameline sative), piskavice, sjemenki grožđa, nara, amaranta i drugih ostaje kao nuzproizvod je zapravo tzv. „odmašćeno brašno“ navedenih biljaka. Samo podrijetlo ovog brašna vam odmah govori dosta o njegovoj biološkoj vrijednosti (sjetite se samo crnog kima, konoplje, sikavice, amaranta, nara) i ono što je najbitnije ono ne sadrži gluten.

Kruh bez kvasca i aditiva, sa manje ugljikohidrata a više proteina i atioksidanata

Pšenica je puna ugljikohidrata, glutena i zakiseljuje organizam ( snižava ph organizma). Sastav mješavine za Matičnjakov funkcionalni kruh „Vinifera“ čini 3 % odmašćeno brašno sjemenki nara, 7 % sušena opna crnog grožđa, 10 % odmašćeno brašno jezgre lješnjaka i 80 % brašno integralnog prosa.Ovo je sad sirovina za kruh tjesteninu ili kolač sa smanjenim sadržajem glutena, povećanim sadržajem bjelančevina, minerala, vitanima, vlakana, čak i omega masnih kiselina i antioksidanasa.. Sve u svemu, od ovakvog se brašna pravi stvarno dobar kruh. Matičnjak nudi mješavinu brašna od dijela navedenih ljekovitih biljaka s kojim možete sami ispeći tzv. „zdravi kruh i pecivo“, napraviti svoje tijesto bez glutena i druge domaće pekarske proizvode. Gluten doduše u klasičnom pšeničnom kruhu dijeluje poput lijepka ili veziva i to je dobro samo za njegovu konzistenciju (jer povećava rastezljivost tijesta i kruha), ali je s druge strane štetan jer se veže na stijenke tankog crijeva, razara crijevne resice te onemogućava apsorpciju hranjivih tvari čime stvara kroničnu upalu probavnog sustava. Svaki od sastojaka ovog brašna ima svoju bitnu nutricionističku funkciju. Nar je zapravao ljekovita biljka koja sadrži najvažniji antioksidans na svijetu, čuvenu CLA tzv. punicičnu ili omega 5 konjugiranu linolensku kiselinu koja je vjerovatno najpoznatija po svojem anti – age učinku, ali kako je to sad ovdje manje važno, bitno je naglasiti da je sjemenka nara bolji izvor polifenola i antioksidanasa od bilo koje aronije ili nonija.

Ovoj smjesi za domaći kruh dodana je i na niskoj temperaturi sušena opna crnog grožđa koja je opet izvor još jednog polifenola , snažnog antioksidansa resveratrola. Visokim sadržajem vitamina C , kalcija, kalija i željeza, opna crnog grožđa ponovno s jedne strane obogaćuje ovaj kruh vrijednim nutrijentima, ali mu daje i određenu stabilnost, specifičnu boju i okus.

Kad smo već kod okusa, tu će sigurno pomoći i visok sadržaj samog lješnjaka u ovom brašnu, ali lješnjak je i važan izvor željeza koje je neophodno za naš imunitet, povećava razinu hemoglobina i kisika u krvi. Lješnjak je i jedan od najboljih izvora prirodnog vitamina E, ali lješnjak je dobar izvor i amino kisleline arginina, koju jako cijene sportaši jer im omogućava dobar izvor dušičnog oksida koji širi krvne žile, daje im energiju i dobra je zamjena za skupi noni.

Novi kruh za novo doba

Vitamin E iz lješnjaka, resveratrol iz opne crnog grožđa i CLA iz sjemenke nara osim svojih nutritivnih svojstava čuvaju ovo brašno od propadanja, a da bi mu konzistencija bila što bolja ovaj kruh je potrebni raditi po Matičnjakovom receptu sa psyliumom i hladno prešanim repičinim uljem. Integralno brašno prosa je bez glutena, proso je tzv. „ para“ žitarica, tj. nije prava žitarica što je dobro, jer ne zakiseljuje organizam.

Ipak da bi tomu i bilo tako pri izradi ovog kruha bitno bi bilo ne upotrijebiti kvasac, bilo koje vrste, pa čak ni one tzv. zdrave, ili prirodne kvasce, jer svi su oni zapravo hrana za mutirane , zloućudne stanice, candidu, esherihiju…

Naravno da kruh od ovakvog brašna koje nema glutena, aditiva i s nijima aluminija pa ni kvasca neće imati onu poznatu prhkost i rastezljivost pa ni okus klasičnih pekarskih proizvoda. Ipak ovako je zdravije, isplati se probati i naviknuti na nešto novo.

Evo i jednog recepta za pripravak funkcionalnog Matičnjakovog kruha „Vinifera“- kruha sa opnom sjemenki crnog grožđa : 500 g bezglutenskog brašna „Vinifera“, 1 – 2 jušne žlice psyliuma, 1-2 jušne žlice hladno prešanog ulja uljane repice (kompleks omega 3- 6- 9 ) i 1 jušna žlica sode bikarbone. Ako pak radite kolač, onda Vam preporučamo da hladno prešano ulje uljane repice zamjenite isto tako hladno prašanim uljem oraha ili lješnjaka. Onima kojima je to prihvatljivo preporučamo da u smjesu dodaju i jedno jaje.

Dobar tek i dobro zdravlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI