BILJKA KOJA JE SVE POPULARNIJA: Ljekovita je za poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja, no čuvajte se nuspojava

Gotu kola / Wikimedia Commons

Gotu kola (Centella asiatica) zeljasta je puzavica iz porodice štitarki (Apiaceae). Raste na nadmorskim visinama od oko 700 m, a naročito voli močvarna područja. Ima tanke zelene stabljike koje polaze sa stolona (vriježa ili lozica). Zeleni listovi su nježni, a cvjetovi mali (do 3 mm) ružičasti i zeleni, grupirani u cvasti u obliku kišobrana blizu površine tla. Biljka se bere cijela (uključujući korijen), ali u kozmetici se uglavnom rabe listovi i stabljike.

U fitoterapiji se rabi kod reumatskih bolesti, kutanih afekata i površinski kod rana koje sporo zacjeljuju, leproznih ulkusa i cikatrizacije nakon operacije. Periferni je vazodilatator i diuretik. Topikalno se ekstrakt koristi i u tretmanima celulita.

Istraživanja na životinjama pokazala su učinkovitost kod zacjeljivanja rana, upale, želučanog i duodenalnog ulkusa, zatim depresivno djelovanje na središnji živčani sustav, relaksirajuće djelovanje na crijeva i maternicu, hipertenzivno djelovanje. Biljka je pokazala i blago antitumorsko djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su učinkovitost kod psorijaze, zacjeljivanja rana i hipertrofnih ožiljaka.


U tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini ekstrakt gotu kole upotrebljava za podizanje koeficijenta inteligencije (IQ), poboljšanje sposobnosti učenja i pamćenja, pa čak i kod blažih oblika amnezije kao sredstvo za vraćanje izgubljenog pamćenja.

Osim što povećava intelektualne sposobnosti, gotu kola blagotvorno djeluje kod raznih duševnih tegoba (tjeskobe, depresije, promjene raspoloženja, psihičkog umora, zbunjenosti i shizofrene tendencije). Azijski iscjelitelji tu sposobnost biljke pripisuju posebnoj grupi glikozida (saponin glikozidima). Znamo da hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) izaziva navedene mentalne poremećaje, a kronična hipoglikemija može dovesti do trajnog oštećenja mozga.Međutim, glikozidi osim šećera sadrže i aglikon koji može biti toksičan, tako da se s gotu kolom ne smije pretjerivati. Dozirajte ju prema uputama proizvođača. Nakon dvotjedne uporabe korisno je napraviti barem isto toliko dugu stanku.

Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu gotu kole, dok se za djecu nikako ne preporučuje. Također, ne preporučuje se uz lijekove koji utječu na jetru (npr. lijekovi za snižavanje razine kolesterola u krvi), jer bi se povećao rizik od oštećenja jetre. Nadalje, ne preporučuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno djelovanje (npr. valerijana). Kako gotu kola može utjecati na povećanje razine šećera u krvi, osobe s dijabetesom ne bi je smjele trebale konzumirati.

Visoke doze gotu kole kod zdravih osoba može izazvati mučninu, uznemirenost želudca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI