BILJKA SA ŠIROKIM SPEKTROM BLAGOTVORNIH UČINAKA NA ZDRAVLJE: Evo što trebate uzimati da ostanete zdravi

Pixabay

Iako liječnici preporučuju određene lijekove za određene bolesti oboljelima ipak ne postoji “lijek za sve bolesti”. Isto tako ne postoji ni “biljka koja liječi sve bolesti”. To je tzv. panaceja za kojom su alkemičari tragali stoljećima. Ipak, postoji biljka koja ima širok spektar blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje, a zove se pitoma crnjika ili crni kim (Nigella sativa), piše portal Dnevno.

Ova biljka pripada porodici žabnjaka i bliski je srodnik maka. Jednogodišnja je i može narasti do pola metra. Ima bijelo-plavi cvijet i sivo-zelene listove. U sjemenoj čahuri koja podsjeća na čahuru maka nalaze se crne, trokutaste ljevkaste sjemenke bez sjaja koje se osušene rabe kao začin. Ne zamjenjujte ovu biljku s popularnim začinom – kuminom (Cuminum cyminum).

Sjemenke su jestive. Imaju vrlo aromatičan miris i okus, u početku ugodan, no žvakanjem postaje ljutkast. Pod zubima škripe te nisu ugodne za samostalnu konzumaciju, no mogu se dodati kao začin, najbolje svježe mljeven, ili kao dodatak raznim jelima, npr. zobenim pahuljicama za doručak.


Pitoma crnjika dostupna je i u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna žličica triput dnevno. Ulje se može aplicirati i lokalno, za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume, te kod migrena. U mnogim receptima preporučuje se miješanje ulja pitome crnjike s medom. Med pojačava njeno ljekovito djelovanje i apsorpciju u organizmu.

Crni kumin gotovo da nema miris, ali mu je okus aromatičan, orašast, blago slatkast, gorak i pomalo ljut, podsjeća na mak, origano i pomalo na papar.Postoje brojne zdravstvene dobrobiti ulja crnog kima. Jača imunosni sustav i daje moć tijelu u borbi protiv virusa, ublažava upalu zglobova, sprječava razvoj određenih bakterija i djeluje protiv upala, korisno liječi u slučaju astme i bronhitisa te pomaže kod dijabetesa.

U narodnoj medicini smatra se da pitoma crnjika pomaže kod alergija, kašlja i proljeva te kao preventiva kod bolesti srca i arterija.

Za kraj, treba napomenuti da se kao narodno sredstvo upotrebljava protiv oksidacije te da je djelotvoran u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI