BLAGODATI BRUSNICA: Pomiješajte ih s drugim zdravim namirnicama

Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka koje daju prepoznatljive crvene plodove i rastu na sjevernoj polutki. U medicini se rabi lišće kao ljekovita sirovina.

Brusnice su prirodno bogate antioksidansima. Istraživanja pokazuju da imaju najveći sadržaj moćnog antioksidansa fenola od voća koje se najčešće konzumira u SAD-u. Sirove brusnice također su dobar izvor vitamina C i E.

Donosimo vam jedan prirodni recept s brusnicama. Izvrstan je dodatak blagdanskom stolu. Svojom lijepom bojom i kiselkastim okusom, a da ne spominjemo niz nutritivnih prednosti, ove bobice će oduševiti svakoga.

Sastojci:

350 g svježih brusnica



korica i sok 1 naranče

¼ šalice vode

¼ šalice meda ili javorova sirupa

1 žličica ekstrakta vanilije

¾ žličice mljevenog cimeta

1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:

Stavite brusnice, sok od naranče, med, ekstrakt vanilije, cimet i muškatni oraščić u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri. Zakuhajte smjesu, poklopite i smanjite vatru na lagano.

Pirjajte, povremeno miješajući, dok većina brusnica ne iskoči i smjesa ne bude dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice, oko 10 minuta.

Maknite s vatre i umiješajte koricu naranče. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI