Brusnica je naziv za nekoliko vrsta biljaka koje daju prepoznatljive crvene plodove i rastu na sjevernoj polutki. U medicini se rabi lišće kao ljekovita sirovina.
Brusnice su prirodno bogate antioksidansima. Istraživanja pokazuju da imaju najveći sadržaj moćnog antioksidansa fenola od voća koje se najčešće konzumira u SAD-u. Sirove brusnice također su dobar izvor vitamina C i E.
Donosimo vam jedan prirodni recept s brusnicama. Izvrstan je dodatak blagdanskom stolu. Svojom lijepom bojom i kiselkastim okusom, a da ne spominjemo niz nutritivnih prednosti, ove bobice će oduševiti svakoga.
Sastojci:
350 g svježih brusnica
korica i sok 1 naranče
¼ šalice vode
¼ šalice meda ili javorova sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Stavite brusnice, sok od naranče, med, ekstrakt vanilije, cimet i muškatni oraščić u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri. Zakuhajte smjesu, poklopite i smanjite vatru na lagano.
Pirjajte, povremeno miješajući, dok većina brusnica ne iskoči i smjesa ne bude dovoljno gusta da prekrije stražnju stranu žlice, oko 10 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte koricu naranče. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.