BOBIČASTO ČUDO: Evo zašto je izvrsno borovnice konzumirati svaki dan

Foto: Ilustracija/Pixabay

Svakodnevna konzumacija borovnica smanjuje rizik od neurodegenerativnih i bolesti srca.

Borovnice obiluju antioksidansima i sadrže flavonoid antocijan koji usporava starenje stanica mozga. One pridonose boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.

To bobičasto voće sadrži tvari koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca. Masne naslage na trbuhu povećavaju opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa pa je prehrana bogata borovnicama korisna u sprječavanju tih oboljenja. Studije su pokazale da redovno konzumiranje borovnica smanjuje rizik od srčanog udara posebno kod žena.

Borovnice obiluju antioksidansima koji jačaju imunosni sustav tako da neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Time se smanjuje štetnost toksina koji ulaze u organizam.

One obiluju vitaminom C te su odličan izvor vlakana. Pomažu u regulaciji šećera u krvi. Borovnice imaju niski glikemijski indeks zbog čega se preporučuju dijabetičarima.Bogate su polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore. Također, smanjuju upalne procese. Polifenol jača i kosti zbog čega se preporučuju ljudima koji pate od artritisa. Studije su potvrdile da borovnice sprečavaju gubitak koštane mase nakon menopauze.

Borovnice sadrže antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvljenost očiju. Prehrana bogata ovim voćem ubrzava prilagođavanje na tamu, a sušene bobice su jednako dobre kao i one svježe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI