BOLE VAS LEĐA, A NE ZNATE UZROK? Evo koji su oblici kronične boli

Pixabay

Najnovije istraživanje pokazalo je da da Britanci koji uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lijekove (NSAID), među kojima je ibuprofen, imaju 76 posto veću vjerojatnost da će njihova bol trajati duže od tri mjeseca u usporedbi s onim ljudima koji uzimaju paracetamol. U spomenutom istraživanju, koje je objavljeno u magazinu Science Translational Medicine, sudjelovalo je 98 pacijenata.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo pokrenuti klinička ispitivanja koja će još jednom potvrditi njihov zaključak, a do tad savjetuju izbjegavanje ove vrste lijekova. Inače, bol u donjem dijelu leđa je najčešće prijavljeni oblik kronične boli u svijetu.

Osim toga su analizirani mehanizmi nastanka boli kod ljudi i miševa. Utvrđeno je da neutrofili, bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcije, igraju ključnu ulogu u ublažavanju boli. Blokiranje rada ovih zrnaca u tijelima miševa produžilo je trajanje boli i do 10 puta više od prosječnog trajanja.

“Dokazali smo da korištenje lijekova poput ibuprofena i steroida za ublažavanje kratkoročnih zdravstvenih problema moglo povećati šanse za razvoj kronične boli. Ipak, kao što je već navedeno, trebali biste imati u vidu da je ovo samo jedno istraživanje i da je potrebno uraditi dodatna kako bi definitivno potvrdili ove rezultate”, rekli su znanstvenici.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI