Bolest karakterističnih promjena na kostima

Rahitis je metabolička bolest ranog djetinjstva i dječje dobi karakterizirana poremećajem metabolizma kalcija i fosfora. Manifestira se mekoćom i deformitetima kostiju. Poremećaj metabolizma kalcija i fosfora može biti uzrokovan smanjenim unosom kalcija hranom i poremećenom apsorpcijom kalcija iz crijeva

Rahitis je metabolička bolest ranog djetinjstva i dječje dobi karakterizirana poremećajem metabolizma kalcija i fosfora. Manifestira se mekoćom i deformitetima kostiju. Poremećaj metabolizma kalcija i fosfora može biti uzrokovan smanjenim unosom kalcija hranom i poremećenom apsorpcijom kalcija iz crijeva.

Smanjeno unošenje kalcija hranom je danas iznimno rijetko, dok neke bolesti probavnog sustava (proljev) mogu pogodovati smanjenoj apsorpciji kalcija iz crijeva. Također, visoke vrijednosti fosfora u serumu, zbog nekih bolesti bubrega, mogu djelovati na smanjenje razine kalcija u krvi. Ipak, najznačajniji uzrok smanjenja kalcija u krvi je nedostatak vitamina D.

U normalnim okolnostima vitamin D zajedno s parathormonom (PHT) pospješuje apsorpciju kalcija iz crijeva, smanjuje njegovo izlučivanje preko bubrega i regulira razgradnju kosti, kako bi razina kalcija u serumu bila uredna. Nedostatak vitamina D smanjuje apsorpciju kalcija iz crijeva u krvotok. Zbog smanjene vrijednosti kalcija u krvi, PHT pokušava nadoknaditi nedostatak vitamina D potičući njegovo stvaranje, te još potiče oslobađanje kalcija iz kosti kako bi njegova razina u serumu bila normalna. Upravo zbog toga dolazi do razgradnje kosti. Kosti postaju nježne i krhke, a rast je ometan.

Vitamin D uglavnom nedostaje zbog smanjenog unosa hranom, smanjene apsorpcije iz crijeva, slabije pretvorbe u njegov aktivni oblik radi smanjenog djelovanja sunčevih UV zraka na kožu, te zbog bolesti jetre i bubrega. Nedostatak vitamina D dovodi do hipovitaminskog rahitisa, koji je najčešći oblik rahitisa. Taj oblik rahitisa nastaje zbog nedostatka vitamina D koji onda dovodi do manjka kalcija. U današnje vrijeme rahitis je izrazito rijetka bolest s obzirom da se dojenčadi u prehranu dodaju suplementi vitamina D.

Rahitis – skupina bolesti

Rahitis je također naziv za skupinu bolesti koja nastaje zbog poremećaja mineralizacije (ulaganje kalcija u hrskavičnu tvar) metafiza kosti koje su u fazi rasta (rahitis imaju samo djeca koja još rastu). Za normalnu mineralizaciju moraju biti prisutni i kalcij i fosfat u tijelu. Smanjenje količine jednoga ili drugoga elementa uzrokuje rahitis.

Jedan od najčešćih uzroka rahitisa je nedostatak vitamina D (hipovitaminski rahitis) koji je nužan za apsorpciju kalcija iz probavnog sustava. Zbog prevencije rahitisa, daje se pripravak vitamina D, svoj djeci. Rahitis mogu uzrokovati nasljedni poremećaji enzima potrebnih za sintezu vitamina D, te razne bolesti bubrega, bolesti probavnog sustava i lijekovi koji uzrokuju smanjenje kalcija ili fosfata u tijelu. Zbog smanjene mineralizacije, rahitis uzrokuje razne karakteristične promjene na kostima, kao što su npr.:

  • kraniotabes

  • rahitična krunica

  • Harrisonova brazda

  • zadebljanje metafize dugih kostiju

  • četvrtasta lubanja

  • rahitična kifoza

  • deformacije nogu.

Za dijagnozu rahitisa se koristi biokemijska pretraga krvi gdje se obično nalazi – snižena razina serumskog kalcija, snižena razina fosfora i povišena alkalna fosfataza. Korisne mogu biti i rtg pretrage koje prikazuju promjene kostiju.

Uloga i važnost viatmina D

Vitamin D postoji u dva oblika. Kao vitamin D2 (ergokalciferol) nalazi se u kvasnicama koje su bile izložene ultraljubičastom zračenju (ozračene) i kao vitamin D3 (kolekalciferol) koji se nalazi u uljima riblje jetre i žumanjku. Vitamin D3 se također stvara u koži kada je koža izložena ultraljubičastom zračenju, npr. prilikom sunčanja. Mlijeko se može pojačati i jednim i drugim oblikom vitamina D.

Vitamin D prelazi u jetri u oblik koji se može prenijeti u krv. U bubregu se taj oblik dalje mijenja da proizvede hormone vitamina D čija je glavna funkcija da povećaju apsorpciju kalcija iz crijeva i olakšaju normalno stvaranje kosti. Pri manjku vitamina D razine kalcija i fosfata se u krvi snizuju što dovodi do bolesti kosti, jer nema dovoljno kalcija i fosfata da kosti održe zdravima. Vitamin D ima funkciju održavanja koncentracije kalcija u plazmi stalnom, te utječe na pravilnu mineralizaciju i demineralizaciju kostiju. On je neophodan za pravilno formiranje i rast kostiju.

Čak 95 posto kalcija u našem tijelu nalazi se u kostima. No, taj kalcij nije neophodan za održavanje života. Životnu važnost ima koncentracija kalcija u krvi. Stoga organizam funkcionira tako da pod svaku cijenu održava stalnom koncentraciju kalcija u krvi. Kada se ona poremeti, kalcij se “izvlači” iz kostiju kako bi se održala njegova ravnoteža u krvi. Na taj način dolazi do oštećenja kostiju i njihova omekšavanja što se kod djece očituje kao rahitis, a kod odraslih kao osteomalacija i osteoporoza.

Prehrana bogata vitaminom D

Vitamin D može se unositi u organizam hranom. Prisutan je samo u hrani životinjskog podrijetla. Najviše ovog vitamina može se naći u ribljem ulju, posebno u ulju bakalara i sleđa. Nalazi se i u masnijim mliječnim proizvodima, ali ga tamo nema tako puno. Manje količine vitamina D nalaze se u jajima, mlijeku, siru, čak i u nekom povrću, poput kupusa i špinata. Kako te količine nisu dovoljne, u većini zemalja se mliječni proizvodi dodatno obogaćuju vitaminom D.

Manjak vitamina D uzrokuje ili nedovoljna izloženost sunčevom zračenju ili nedostatak vitamina D u hrani. Manjak vitamina D u trudnoći može dovesti do osteomalacije u žene i rahitisa u njenog novorođenčeta. Kako ljudsko mlijeko ne sadrži velike količine vitamina D, djeca hranjena na prsima mogu razviti rahitis, čak i u tropskim zemljama, ako ih se štiti od sunca.

Taj se manjak može pojaviti u odraslih ljudi, jer kad su izloženi sunčevu zračenju njihova koža stvara manje vitamina D. Rijetki teški oblici rahitisa uzrokovani oštećenim metabolizmom vitamina D se nasljeđuju.

Simptomi, dijagnoza i liječenje

Mišićni grčevi (tetanija) prouzročeni niskom razinom kalcija mogu u djece biti prvi znak rahitisa. Veće dijete sjedi i puže kasnije, a zatvaranje prostora između lubanjskih kostiju (fontanele) može kasniti. Djeca u dobi od 1. do 4. godine mogu imati nenormalno zakrivljenje kralješnice, svinute noge (“O” noge) i “X” noge, pa kasnije prohodaju. U starije djece i mladeži hodanje je bolno.

Sploštenje zdjeličnih kostiju u mladih djevojaka može uzrokovati suženje porođajnog kanala. U odraslih gubitak kalcija iz kosti, naročito kralješnice, zdjelice i nogu, uzrokuje slabost i može dovesti do prijeloma.

Dijagnoza rahitisa ili osteomalacije temelji se na simptomima, izgledu kostiju na rendgenogramima i niskoj razini kalcija, fosfata i nusproizvoda vitamina D u krvi.

Rahitis i osteomalacija mogu se liječiti davanjem vitamina D na usta u dnevnim dozama pet puta većima nego što je preporučeni dnevni unos u razdoblju od 2 do 3 tjedna. Neki nasljedni oblici rahitisa se obično poprave kada ih se liječi hormonima vitamina D.

Višak vitamina D

Uzimanje 10 puta veće količine od preporučenog dnevnog unosa vitamina D nekoliko mjeseci, može dovesti do otrovnosti koja ima za posljedicu visoku razinu kalcija u krvi. Prvi simptomi otrovnosti vitamina D su gubitak apetita, mučnina i povraćanje, nakon čega slijedi prekomjerna žeđ, pojačano lučenje mokraće, slabost, nervoza i visoki krvni tlak.

Kalcij se može taložiti svuda po tijelu, naročito u bubrezima, gdje može uzrokovati trajno oštećenje. Funkcija bubrega je oštećena, što uzrokuje prolaz bjelančevina u mokraću, a u krvi se povisuje razina ureje, raspadnog proizvoda.

Liječenje se sastoji od obustave davanja vitamina D i pridržavanja dijete s niskim sadržajem kalcija da se smanje učinci visokih razina kalcija u tijelu. Kako bi se smanjila opasnost od oštećenja tkiva mogu se dati kortikosteroidi, a amonijev klorid da se održi kiselost mokraće i na taj način smanji rizik od kalcijevih kamenaca.

Osteomalacija

Osteomalacija je metabolička bolest koja je po uzroku i simptomima potpuno jednaka rahitisu. U obje bolesti radi se o nedostatku kalcija i vitamina D, što rezultira povećanjem nemineraliziranog djela kosti. Zbog izrazite mekoće kostiju nastaju deformiteti kosti. Za razliku od rahitisa koji se javlja kod djece, osteomalacija se javlja u odraslih osoba, nakon završetka koštanog rasta. Uzrok bolesti je vezan uz smanjene vrijednosti kalcija u krvi zbog nedostatka apsorpcije iz crijeva (nedostatak kalcija u prehrani, manjak D vitamina, te poremećajima probavnog sustava) ili prevelikog gubItka kalcija (u trudnoći, kod dojenja, te nekih bubrežnih bolesti).

Simptomi

Ovi bolesnici imaju bolove u cijelom koštano-mišićnom sustavu, osobito u križima i nogama. Nagli nastup bolova upućuje na prijelom kralješka. Izražena je mišićna slabost. Zbog mekoće kostiju susrećemo deformitete, osobito na potkoljenicama i natkoljenicama kao i na kralježnici. Bolesnik može imati i simptome bolesti probavnog trakata i bubrega (zbog čega bolest i nastaje).

Prevencija i liječenje rahitisa

Budući da su novorođena djeca zaštićena „mirazom“ vitamina D od svojih majki, u prvih mjesec dana života nije im potrebna nadoknada. Međutim, već u drugom mjesecu života potrebno je započeti s nadoknadom u obliku kapi vitamina D (najčešće 5 kapi dnevno). U drugoj godini života dijete je već više izloženo suncu, ali u zimskim mjesecima, kad nije to nije dovoljno, također se daju kapi vitamina D.

Kasnije djeci najčešće više nije potrebna nadoknada. Vitamina D ima u mliječnim proizvodima, ribljem ulju, tunjevini, lososu, jetri, jajetu, a sve je više namirnica na tržištu koje se obogaćuju vitaminom D (npr. mlijeko).

Liječenje rahitisa provodi se visokim dozama vitamina.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI