BOLESTI ŠTITNJAČE REZULTAT SU NEDOSTATKA JODA: Saznajte kako jod utječe na organizam

Štitnjača je žlijezda smještena u području vrata ispod grkljana, ispred dušnika, a njezini hormoni utječu na funkcioniranje cijelog organizma, odnosno svih organa u tijelu.
Bolesti se štitnjače pojavljuju zbog nedovoljnog unosa joda, a sve su češća pojava kod ljudi, no zahvaljujući naprednoj medicini sve ih je lakše otkriti.

Budući da sve više ljudi boluje od Hashimotova tireoiditisa, kronične autoimune bolesti, pretpostavlja se da je u većini slučajeva povećan unos joda utjecao na njezinu češću pojavu. Svjetska je zdravstvena organizacija proglasila je Hrvatsku zemljom koja služi za primjer u postizanju idealne razine unosa joda u populaciji, no i dalje liječnici imaju brojne preporuke za održavanje štitnjače zdrave.

Liječnici preporučuju izbjegavanje konzumacije Lugolove otopine jer ona sadrži oko 5 do 10 mg joda po samo jednoj kapljici. Osim toga, ne preporučuje se ni korištenje tzv. himalajske soli, budući da se ne može svrstati u istu skupinu s ostalim solima.


Himalajska sol služi isključivo kao dodatak Inače, normalna količina joda u ljudskom organizmu je od 15 do 20 mg joda, a čak 80 posto se nalazi u štitnoj žlijezdi. Doktori preporučuju dnevni unos od 150 mikrograma joda u organizam, dok za trudnice preporučuju 250 mikrograma dnevno.

Koji su točno uzroci bolesti štitnjače ne može se reći sa sigurnošću, no najvećim se faktorom razvitka bolesti smatra stres.Valja izdvojiti tragediju koja se dogodila u Černobilu osamdesetih, kada su pretežito mala djeca dobila povećanje incidencije. Sva sreća, u Hrvatskoj se takva povećanja nisu dogodila, jer je ukupna količina radioaktivnosti ipak bila puno niža u usporedbi s Bjelorusijom ili Ukrajinom.

U većini slučajeva, bolesti štitnjače nemaju jasan uzrok, pa je teže spriječiti ih unaprijed. Bitno je naglasiti da su bolesti štitnjače gotovo u uglavnom rješive. Ključ zdravog života je unos zdrave hrane. Budući da hrana svakako sadrži određenu količinu joda, ne treba pretjerivati s dodatnim unosom.

Gotovo svaka hrana u sebi sadrži određenu količinu joda zbog soli. Liječnici savjetuju izbjegavanje konzumacije Lugalove otopine koja sadrži jako velike količine joda, jer upravo one uzrokuju upale i blokiraju normalno funkcioniranje štitnjače

Prema dosadašnjim istraživanjima bolesti štitnjače češće se pojavljuju kod žena nego u muškaraca. Pretpostavlja se da su razlog tome, učestali pregledi kod žena. Razlika u stopi muških i ženskih obolijevanja štitnjače je velika. Ipak, ne bismo smjeli reći da su muškarci ‘imuni’ na bolesti štitnjače. Muškarci mogu oboljeti od hipotireoze i hipertireoze, imati čvorove u štitnjači i oboljeti od karcinoma.

Kada je u pitanju dobna granica prilikom obolijevanja štitnjače, nema pravila jer se danas otkriva i kod mlađih ljudi. Pacijenti su različite dobne skupine, a najviše rizična skupina su žene na pragu tridesetih godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI