BOLI VAS GLAVA I UMORNI STE? Organizam vam šalje poruku da nemate dovoljno ovog minerala!

Shutterstock

Vrtoglavice, brzi otkucaji srca, umor i glavobolje mogu biti uzrokovane preniskom razinom željeza u krvi. Kod žena je poželjno da je razina željeza u krvi između 8 i 30, dok je kod muškaraca prag malo viši pa bi se željezo trebalo kretati između 11 i 30.

Dodatke prehrani koje uključuju željezo nemojte uzimati bez savjetovanja s liječnikom i prije nalaza krvi jer su trovanja takvim suplementima jako česta.

Najbolje je da odete na pregled ako osjetite da vas dulje vrijeme muče tegobe poput slabosti, umora, vrtoglavica i glavobolja. Ustanovi li se da patite od manjka željeza u krvi, tu razinu možete popraviti uzimanjem tableta ili promjenom prehrane, ovisno koliko je ozbiljan problem s kojim ste se susreli.

Željezo će se bolje vezati ako ga uzimate s vitaminom C, zato nemojte zaboraviti na ovaj važni vitamin. Nakon doručka popijte svježe cijeđeni sok limuna i naranče, ali nemojte dodavati šećer, već dodajte vode ako ne možete podnijeti kiselost čistog soka.

Hrana koja je bogata željezom su iznutrice i crveno meso, no nemojte pretjerati s jedenjem ovih namirnica jer ovaj dragocjeni mineral možete naći i u grašku, bučinim sjemenkama, brokuli, puretini, špinatu i soji.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI