BRINU VAS NAGOMILANI KILOGRAMI NAKON BLAGDANA? Evo kako ih se riješiti

Pixabay

Poznata je stara izreka “u zdravom tijelu, zdrav duh”. Tjelovježba je važna za održavanje i tjelesnog i duševnog zdravlja. Mnoga znanstvena istraživanja potvrdila su da redovita tjelesna aktivnost poboljšava zdravlje i sprječava nastanak mnogih bolesti. Ipak, većina je odraslih ljudi neredovito aktivna ili neaktivna.

Tjelesna se neaktivnost povezuje s brojnim danas aktualnim bolestima poput srčano-žilnih bolesti, srčanih i moždanih udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, prekomjerne tjelesne mase, bolesti zglobova i kralješnice težina pa i malignih bolesti, piše portal Dnevno.

Deset minuta svakodnevnog vježbanja može biti podjednako učinkovito kao da trenirate triput tjedno po pola sata.

Ono što je bitno jest kontinuitet jer s vremenom vježbanje postaje ne samo navika, nego i potreba. Pojedini psiholozi ističu da ako nekoj aktivnosti posvetimo 21 dan u kontinuitetu, ona će definitivno postati svakodnevna. Prvi rezultat neprekidne desetominutne tjelesne aktivnosti jest osjećaj da imamo mnogo više energije, a ubrzo će se vidjeti i učinci na tijelu.

Ipak deset minuta nije dovoljno da se odrade vježbe za sve skupine mišića. Zato bi svaki trening trebalo da bude usmjeren na različite dijelove tijela – leđa, prsa, ramena, ruke, noge, trbušnjaci i sl.Bez obzira na to što kratko traje, svaki bi trening trebalo da započne s nekoliko istezanja, fleksija i rotacija glave, ruku, struka, kukova.

Da bi se osigurala dinamika, tj. povećao napor, svakih mjesec dana potrebno je mijenjati program vježbi.

Preporuka je i da se dva dana u tjednu pauzira. Da bi se postigao što bolji učinak, poželjno je vježbati ispred ogledala.

Nemojte zanemariti ni pravilno disanje. Stoga prije početka treninga provjetrite prostoriju, a ako vrijeme to dopušta, prozor možete ostaviti otvoren.

Osim što ćete se početi rješavati suvišnih kilograma i zategnuti mišiće, povećat ćete i kapacitet srca i pluća, ubrzati cirkulaciju i smanjiti posljedice stresa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI