Čudesne Japanke se nikada ne udebljaju i žive duže, a ovo je njihovih pet tajni

Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu rižu

Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija. Njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvijek izgledaju mladoliko.

Naomi Moriyama u, autorica je knjige “Japanese Women Don’t Get Old or Fat” (“Japanke ne stare i ne debljaju se”), otkriva pet tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.

2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, juha, mladi češnjak, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, zaključuje Naomi Moriyama u svojoj knjizi, prenosi Zadovoljna.hr. 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI