ČUJETE OTKUCAJE SRCA U UHU? Može biti do loših životnih navika, a može biti i nešto ozbiljno

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako osjetite otkucaje srce kada ležite, možda je riječ o aneurizmu, a možda se samo radi o lošim životnim navikama.

Liječnica Branislava Čilić detaljno je za 24sata pojasnila zašto ljudi ponekad čuju otkucaje svojeg srca, odnosno imaju osjećaj kao da u uhu pulsira, dok leže glavom na jastuku (ili kada su u vertikalnom položaju), i zašto je dobro posjetiti liječnika u nekim situacijama.

Pulsacije u uhu mogu se čuti kod raznih upala dijelova uha, bolesti krvožilnog sustava, tumora, krvarenja u mozgu ili između ovojnica mozga,  trauma glave i vrata, upale krajnika i brojnih drugih stanja.

Treba spomenuti i kako pijenje većih količina alkoholatrovanja nikotinom, konzumacije lijekova koji povećavaju protok krvi u mozgu, hormoni, trudnoća, stres i kroničan umor, pojačane tjelesne aktivnosti, isto su mogu utjecati na ovu neugodnu pojavu.

Liječnica je za kraj pojasnila dva kako pulsacije u uhu mogu biti uzrok različitih patoloških stanja u uhu i van njega, da istu možemo osjetiti u sjedećem i ležećem položaju te da je velika razlika čuju li se pulsacije iz jednog ili oba uha.Iako je najčešće riječ o tek lošim navikama koje treba promijeniti, radi utvrđivanja postoji li neki patološki proces, važno je posjetiti obiteljskog liječnika radi konzultacija, jer neka od stanja mogu biti opasna po život.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI