DOBILI STE OPEKLINE OD SOLARIJA? Donosimo vam rješenja za posljedice UV zraka

woman getting Solarium beauty treatment

Odlazak u solarij poznato je rješenje da potamnite svoju kožu prije odlaska na more, no odlazak u solarij, tj. UV zrake koje vam daju laganu preplanulost mogu biti opasne i uzrokovati opekline.

Opekline solarija slične su opeklinama sunca, a problem je što možete dobiti opekline na onim mjestima na kojima sunce obično ne dolazi.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji vam pomažu da se riješite opeklina i crvene preplanulosti zadobivenih u solariju.


Stanite pod hladan tuš, ali ako ste tek izašli iz solarija, radije pričekajte nekoliko sati. Ako osjetite da vam koža pulsira ili primijetite crvenilo, smanjite pritisak vode jer može biti bolno na opečenoj koži. Nemojte koristiti ledeno hladnu vodu.

Ulijte punomasno mlijeko u hladnu vodu i napravite hladnu kupku. Miješajte vodu i dok ne izgleda mutno. Uskočite i opustite se od 20 do 30 minuta. Nakon toga, vaša će koža izgledati svilenkasto glatko. Kao alternativu možete upotrijebiti kozje mlijeko ili maslac.Klonite se sunca i probajte ostati na zatvorenom što više možete dok vaše opekline ne zacijele. Ako već ne možete izbjeći izlazak na sunce, nosite SPF 15 koji nanesite 15 minuta prije izlaska iz kuće.

Nosite široku neprozirnu odjeću kako biste zaštitili kožu od sunca, a izbjegavajte nošenje vunene odjeće ili bilo čega izrađenog od sintetičkih tkanina poput najlona, ​​poliestera, spandexa i rajona jer to može iritirati vašu kožu.

Pokušajte izbjeći znojenje. Preskočite trčanje ili odlazak u teretanu dok ne primijetite crvenilo, upalu ili peckanje. Sol u znoju može iritirati vašu kožu i začepiti pore na i oko opečenog područja, uzrokujući žuljeve i produljujući vrijeme zacjeljivanja.

Ne radite piling kože! Ako imate žuljeve od opekline, ostavite ih na miru. Plikovi čine prirodne jastučiće koji pomažu vašoj koži da zacijeli, pa iskakanje ili branje po njima može odgoditi proces zacjeljivanja ili čak pogoršati infekciju.

Hidratacija ubrzava proces ozdravljenja, stoga pijte puno vode. Ograničite ili izbjegavajte kofeinska ili alkoholna pića poput kave, crnog čaja, žestokih alkoholnih pića, vina i piva jer oni dehidriraju vaše tijelo.

Opskrbite se narančastom hranom. Pokušajte pojesti nešto narančastog jela pri svakom obroku. Batat, mrkva, bundeva, mango, dinja i papaja mogu pomoći ubrzati vrijeme zacjeljivanja i učiniti vašu kožu otpornijom na UV zrake.

Počastite se tamnom čokoladom. Tamna čokolada sadrži flavanole koji mogu zaštititi vašu kožu od UV zraka i hidratizirati je.

Prije nego se odlučite na sunčanje u solariju, imajte na umu i negativne učinke solarija koji može izazvati rak kože, ako ga prekomjerno koristite.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI