DOISTA SE RADI O LIJEKOVITOJ BILJCI: Iako raste kao korov, vrlo učinkovito djeluje na zdravlje

Ilustracija/Flickr

Obična kopriva (Urtica dioica) vrsta je samonikle jestive biljke koja raste kao korov. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenim sitnim dlačicama koje žare.

Travari ju smatraju jednom od najsigurnijih biljki. Ljekoviti su svi njeni dijelovi – lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme.

Njezini su listovi svojevrsni prirodni multivitaminski koncentrat. Prema istraživanjima, 100 g koprive sadrži: 170 mg askorbinske kiseline, 20 mg karotena, 41 mg željeza, 1,3 mg bakra, 8,2 mg mangana, 4,3 mg bora, 2,7 mg titanija, 0,03 mg nikla. U 1 g ima 400 bioloških jedinica vitamina B i K. Također, ima klorofila, šećera, porfirina, sitosterola, flavonoida, fenolnih kiselina, mravlje kiseline, tanina, sumpora, urticinskih glikozida i organskih kiselina.

 

Enzim sekretin u koprivi utječe na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca pa je ona odlična za borbu protiv anemije. Regulira i razinu bijelih krvnih zrnaca, a svjež sok i čaj od koprive dobri su za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje.



Također, jača imunitet, snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju. Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počevši od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevine, ugljikohidrate i ostale sastojke u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.

Brojna su jela koja možete napraviti od koprive, a mi vam ovaj put donosimo recept za varivo od koprive.

Pola kilograma mlade koprive dobro operite i poparite pet minuta. Propržite luk i naribanu mrkvu pa dodajte malo brašna i koprivu. Ulijte dvije litre vode i začinite pa kada provri kuhajte dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno s kiselim vrhnjem i kuhajte dok ne proključa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI