Dok stručnjaci govore da ne dodirujemo lice i dalje to nesvjesno radimo: Evo kako prestati!

Screenshot

Jedno od glavnih upozorenja koje nam ovih dana kostantno govore liječnici i stručnjaci diljem svijeta je da, osim stalnog pranja ruku, ne dodirujemo svoje lice – to je ključno u prevenciji širenja koronavirusa.

Mnogi se ovog pravila teško drže i još uvijek potpuno nesvjesno dodiruju lice.

BBC News je razgovarao s psihologinjom Natashom Tiwari koja je do detalja objasnila zašto to radimo i kako da prestanemo.

Zašto dodirujemo lice?

Dodirivanje vlastitog lica je, kako ona tvrdi, prirodno. Jednostavno je urođeno u nama, a to znamo po tome što već na ultrazvuku možemo vidjeti kako beba drži ručice na licu.“Svaki put kada sami sebi ponavljate da to ne radite, vi sebe zapravo tjerate da ne radite nešto što vam je sasvim prirodno”, istaknula je Tiwari.

“Umiruje nas. Svaki put kada smo uzrujani, šokirani, iznenađeni dodirujemo lice. Istu stvar rade djeca, psi i mačke”, objasnila je Tiwari.

Kako prestati dirati lice?

Jako puno puta u danu uhvatimo  se s rukama na čelu, obrazima ili ustima.

Iako je gotovo nemoguće prestati u potpunosti dodirivati lice, postoji nekoliko trikova koji nam mogu pomoći da maksimalno smanjimo dodirivanje.

”Stavite leće umjesto naočala, nanosite manje šminke ili ju izbjegavajte potpuno, a ako mašete rukama dok pričate (i vrlo vjerojatno dodirujete lice nesvjesno) prekrižite ih i držite u krilu”, savjetovala je Tiwari.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI