DOKAZANA DOBROBIT KAVE! Kofein povećava budnost i točnost detekcije za pokretne mete

Pixabay

Malo je osoba koje dnevne obveze ne započinju šalicom kave. No, postavlja se pitanje kakvi su zapravo učinci kofeina na čovjeka?

U prvoj studiji koja je istraživala učinke kofeina na dinamičke vizualne vještine, istraživači su zaključili da kofein povećava budnost i točnost detekcije za pokretne mete. Kofein je također poboljšao vrijeme reakcije sudionika, objavio je portal Dnevno.

“Mnogo toga što se događa u našem okruženju se kreće, poput pokušaja prelaska prometnog raskrižja kao pješak ili pronalaženja nečega na polici dok hodate po trgovini. Testiranje vidne oštrine u dinamičkim uvjetima može pružiti više informacija o našim funkcionalnim performansama u tim scenarijima nego samo tradicionalna statička mjerenja vidne oštrine”, rekla je oftalmologinja Kristine Dalton sa Sveučilišta u Waterloou (Ontario, Kanada).

Oštrina vida odnosi se na sposobnost osobe da otkrije i prepozna male detalje i može se mjeriti u statičkim ili dinamičkim uvjetima. Dok i statička i dinamička vidna oštrina pružaju važne informacije o tome kako komuniciramo sa svijetom oko sebe, vještine dinamičke vidne oštrine posebno su važne u brojnim svakodnevnim aktivnostima u kojima se mi ili objekti oko nas kreću.

“Iako već znamo da kofein povećava brzinu pokreta očiju, željeli smo dodatno istražiti kako točno kofein poboljšava vizualnu obradu i olakšava otkrivanje pokretnih vizualnih podražaja testiranjem dinamičke oštrine vida”, istaknula je optičarka Beatríz Redondo sa Sveučilišta u Granadi (Španjolska).Kroz dva dana polovina sudionika studije progutala je kapsulu s kofeinom (4 mg/kg), dok je druga polovina progutala kapsulu placeba. Korištenjem računalno utemeljenog testa, osmišljenog i potvrđenog na Sveučilištu u Waterloou, izmjerene su dinamičke vještine vidne oštrine svakog sudionika prije i 60 minuta nakon uzimanja kofeina.

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su progutali kofeinske kapsule pokazali znatno veću točnost i brzinu pri identificiranju manjih pokretnih podražaja, zaključivši da kofein pozitivno utječe na obradu podražaja sudionika i donošenje odluka. Brzina pokreta očiju i kontrastna osjetljivost, koji su uključeni u dinamičku izvedbu vidne oštrine, također su bili osjetljivi na unos kofeina.

“Naši nalazi pokazuju da konzumacija kofeina zapravo može biti od pomoći za vizualnu funkciju osobe povećavajući budnost i osjećaj budnosti. To se posebno odnosi na one kritične, svakodnevne zadatke, poput vožnje automobila ili bicikla ili pak bavljenja sportom, koji zahtijevaju od nas da pri donošenju odluka vodimo računa o detaljnim informacijama o pokretnim objektima”, zaključila je Dalton.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI