FENOMEN ‘BOLESTI NA ODMORU’: Stres je glavni razlog iznenadnih glavobolja, prehlada, ukočenosti vrata i bolova u mišićima

Pixabay

Prema nekim procjenama, svaki 30. čovjek razboli se čim prestane raditi i pokuša se opustiti, bilo da je riječ o vikendu ili godišnjem odmoru. Fenomen je dobio i ime – bolest na odmoru.

Glavni razlog iznenadnih glavobolja, prehlada, ukočenosti vrata i bolova u mišićima jest stres. Tjedni prije odmora obično su napeti. Razina kortizola i adrenalina neprestano raste pa onog trenutka kada se opustimo, naš imunosni sustav slabi i tako biva podložan zarazama, piše portal Dnevno.

U rizične se skupine ubrajaju perfekcionisti i ljudi na visokim funkcijama i odgovornim pozicijama. Ako ne možete naći manje stresan posao, pokušajte minimizirati stres prije odmora. Psiholozi savjetuju da se svaki put kada precrtate stavku na popisu obveza, odmorite. U relaksiranju pomaže i duboko disanje.

Drugi razlog leži u činjenici da se ne možemo isključiti, odnosno nastavljamo raditi i provjeravati e-mailove tijekom slobodnih dana.

Nadalje, studije potvrđuju da pretjerana uporaba telefona prouzrokuje insomniju i visok krvni tlak, a u nekim slučajevima i ovisnost i tjeskobu. Stoga ograničite uporabu telefona na najviše pola sata dnevno. Opasno je i držanje restriktivnih dijeta neposredno prije odmora jer time slabimo imunosni sustav. Ako niste na vrijeme počeli sa skidanjem kilograma, stručnjaci savjetuju da sačekate dok se ne vratite s ljetovanja.Facebook Comments

Loading...
DIJELI