(FOTO) Vježbama i Mozartom Velikogoričani probudili svijest o autizmu!

vgdanas.hr

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji specifični uzrok je još uvijek nepoznat, a najčešće se dijagnosticira oko treće godine života. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, ponavljanje pojedinih pokreta te neuobičajeno vezivanje za neki predmet

I dalje je mnogo nepoznanica oko autističnog spektra, a kako bi osvijestili potrebu za prepoznavanjem ovog složenog poremećaja danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom “Poštovanje, prihvaćanje, uključivanje”.

Prvi Dan svjesnosti o autizmu u Velikoj Gorici

Iza prvog Dana svjesnosti u autizmu u Velikoj Gorici stoji Marin Vlahović koji je okupio Street Workout vježbače koji su se predstavili Velikogoričanima u parku za vježbanje na otvorenom. Spoj atraktivnih vježbi, glazbe Wolfganga Amadeusa Mozarta za kojega se vjeruje da je imao oblik autizma, svjedočanstva roditelja djece s autizmom, kao i poruke struke, bile su idealne da se kod vježbališta na otvorenom okupi mnoštvo namjernika i onih koje je privuklo događanje.

– Željeli smo iznijeti svoje probleme, spojiti struku, roditelje i javnost te ljude iz politike, jer današnji dan će proći i sutra sve iznova, a problemi ostaju. Radi se o ljudskim pravima, ne humanitarnom pitanju, da država omogući roditeljima rad, školsku naobrazbu za djecu u skladu s njihovim mogućnostima. Sustav je koncipiran za prosječnu djecu, djeca koja su ispod ili iznad tog prosjeka su zapuštena. Samo tražimo jednaka prava – rekao je Marin Vlahović dodavši kako djeca s autizmom često imaju izvanserijske sposobnosti koje treba probuditi jer se do djece s autizmom teško dopire.

Kao vodeći problem nameće se nepostojanje referentnog zdravstvenog centra koji bi se bavio ovom kategorijom razvojnih poremećaja pa se događa da roditelji uče (stručne) službe umjesto obrnuto. No, u nekim sredinama stvari su krenule nabolje, a upravo među njima Ana Vlahović vidi i svoj grad.– Moram pohvaliti naš Dječji vrtić Velika Gorica jer je Josip, u svojoj grupi, dobio treću tetu i vrtić je dobio rehabilitatora koja nam jako pomaže i idemo još na terapiju u udrugu Anđeli. Nadamo se da će izgradnjom novog vrtića s grupama za djecu s posebnim potrebama Josip dobiti skupinu koja ima istih problema kao on, da zajedno se razvijaju i potom kao naš stariji sin krene u Kumičić u osnovnu školu – rekla je za vgdanas Ana Vlahović, majka trojice sinova od kojih jedan ima autistični poremećaj.

Nedostaje krovna ustanova

Lani je u Hrvatskoj registrirana 1461 osoba s autizmom koja je ostvarila određeno invalidsko pravo, no zbog nedovoljnog poznavanja poremećaja procjenjuje se da samo u Hrvatskoj živi 12 tisuća osoba s nekim od poremećaja autizma. Struka navodi kako prepoznati autistični poremećaj kod djece: ne uzvraća pogled u oči, ne uzvraća osmijeh, izostaje ekspresije lica, ne odaziva se na vlastito ime, slab razvoj govora i drugo.

– Nedostaje krovna ustanova koja bi se bavila ranom intervencijom i rehabilitacijom. Ta djeca se nalaze po svim mogućim specijalnim ustanovama, potrebna je rana detekcija te bi i domovi zdravlja trebali imati stručno osoblje koje bi prepoznalo taj problem. Ni roditelji ne prepoznaju do druge, treće godine života, potrebno je što ranije uočiti poremećaj kako bi uključenost djece u društvo bilo bolje – kaže Jasna Primorac, koja ima više od 30 godina radnog iskustva na području rada s djecom s posebnim potrebama, dodavši kako posao struke nije da liječe djecu s autizmom već ih pripremaju za samostalan život.

Organizatori današnjeg događanja istaknuli su da se ne radi o humanitarnoj akciji već glasnoj poruci o potrebi da se obrati pažnja na ovaj poremećaj. Ne pridoda mu li se potrebita pažnja djeca mogu ostati neshvaćena i zatvorena u svom svijetu dok s druge strane imaju priliku izrasti u kvalitetne članove našeg društva. Najbolje je to u svojem emotivnom obraćanju poručio roditelj Dalibor Talajić, strip crtač svjetskog ugleda, rekavši jednostavno: “Mi ne želimo biti posebni”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI