Hladno prešana ulja su deterdženti za krvne žile i protuupalni eliksiri!

Tvrtka 'Matičnjak' se bavi hranom, ali su njegovi djelatnici svjesni da svaka hrana, ovisno o načinu na koji je procesuirana i s obzirom na to koliko je zadržala svoja prirodna nutritivna svojstva, može naš organizam opskrbiti neophodnim vitaminima, mineralima, pa i omega masnim kiselinama, antioksidansima i sličnim

U Hrvatskoj još nije reguliran, pa ni definiran pojam funkcionalne hrane. Tvrtka „Matičnjak“  se  bavi hranom, ali su njegovi djelatnici svjesni da svaka hrana, ovisno o načinu na koji je procesuirana i s obzirom na to koliko je zadržala svoja prirodna nutritivna svojstva, može   naš organizam opskrbiti neophodnim vitaminima, mineralima, pa i omega masnim kiselinama, antioksidansima i sličnim.

Cilj je ekstrahirati   nutrijente, odnosno koncentrirati ih u obliku gotovog  prirodnog  proizvoda koji je  pouzdan, kvalitetan i cjenovno vrlo dostupan. Definicija funkcionalnosti, zapravo, je efikasnost. „Matičnjak“ ističe da proizvodi koje nudi,  stvarno i relativno brzo poboljšavaju  opći status organizma, odnosno njegov i psihički i fizički status.

Kako to ‘Matičnjak’ radi…

Sjemena su, zapravo, mala, prirodna skladišta svih bitnih svojstava određene ljekovite biljke.  Zato neke od njih  samo istisnu – cijede pri niskoj temperaturi, pa se dobije, npr. hladno prešano, nerafinirano ulje crnog kima, koje pri niskoj temperaturi postaje funkcionalno ulje za regulaciju šećera u krvi, jačanje imuniteta, širi bronhije, olakšava tegobe astmatičarima, alergičarima, potiče probavu, uništava bakterije, gljivice, pa i ozloglašenu candidu… Zbog sadržaja eteričnog ulja timokinona, ono je lošeg okusa, ali „Matičnjaku“ nije nikada pala na pamet da to mijenja,  jer uvijek želi imati 100 postotno čisto, nerafinirano ulje.

Neveden je primjer ulja crnog kima i neke od njegovih funkcija, ali  „Matičnjak“ želi naglasiti da minimalno prerađeno sjeme ljekovitih biljaka u obliku hladno prešanih ulja, postaju koncentrirani izvori višestruko nezasićenih masnih kiselina koje nam svima nedostaju i koje djeluju protuupalno. To je  bitno naglasiti, jer suvremeni način ishrane, prije svega korištenje rafiniranih ulja u prehrani, a koja se rade pri visokim temperaturama uz alkoholna otapala heksana – štete, prije svega, gušterači i dovode u stanja latentne, blage upale tipa gastritis, artritis, neurodermitis, policistični jajnici, upala prostate i slično.Na te konstantne upale, tijelo ne regira adekvatno, pa one postaju kronične i ugrožavaju   zdravlje. Prosto rečeno, hladno prešana ulja  su „deterdženti“ za krvne žile i protuupalni eliksiri. Prema nedavnim očitovanjima svjetskih stručnjaka, kao što je hrvatski znanstvenik Đikić, kronične upale su plodno tlo za razvoj brojnih bolesti. Iz tog razloga „Matičnjak“ radi ulja isključivo postupkom hladnog prešanja, iz sjemenki  oraha, lješnjaka, konoplje, sikavice, cameline sative – boljeg lana i drugih.

Znači, nisu sva ulja podjednako dobra za sve tegobe, pa nije ni razvikano konopljino ulje rješenje za sve bolesti, ali za svaku bolest priroda je stvorila određenu biljku.

Neke od tih biljaka, npr. piskavicu, koja je  stari antički lijek i za koju najnovija zdravstvena istraživanja potvrđuju da uravnotežuje glikemijski indeks ukupno uzete hrane i na taj način čuva gušteraču,  „Matičnjak“ stavlja u med. U taj isti med dodaju sikavicu i kurkumu i tako stvaraju prirpravak koji čuva gušteraču, a pritom čisti i poboljšava funkciju jetre. Vjerovali ili ne,  dnevno uzete tri do četiri žličice ovog meda, zahvaljujući dodanim ljekovitim biljkama, mogu pomoći i dijabetičarima, a s ovim prirpravkom mjesečno se može smršaviti tri do pet kilograma.

Posebnost proizvodnje u „Matičnjaku“ je ta, što ne dodaju nikakve konzervanse, aditive, poboljšivače okusa, rahljivače, pa ni  sintetičke vitamine i minerale, za koje se već desetak godina potvrđuje da su to molekule strane našem organizmu i tijelo ih ne prepoznaje – sladišti ih u masno tkivo, a onda zakrčuju sitne krvne žile… U njihovom asortimanu nećete pronaći popularna ulja poput lana, žutog noćurka i boražine, jer su to nestabilna ulja koja lako oksidiraju, što je najviše vidljivo na ulju lana koje, zapravo, nema dovoljno prirodnog vitamina E da bi zaštitilo samo sebe od oksidacije.

Zato takva ulja propadaju – oksidiraju već u samoj bočici ili na polici ljekarne i u trenutku konzumacije – ona su štetna.  Zdrava alternativa za  ulja su ulje cameline sative – poznatog kao podlanak, bolji ili divlji lan, koji  ima najviše organski vezanog tokoferola ili vitamina E i 45 posto omega-3 kiselina u svom sastavu.

Zašto je domaće – najbolje?

Pri kupnji ulja valja čitati deklaracije, jer ako želite  pravi efekt određenog ulja, bitno je da je ono stvarno proizvedeno u Hrvatskoj, neposredno prije stavljanja na tržište. Kupac se mora informirati i doznati ima li  proizvođač na svojoj zalihi sjeme, a ne gotovo ulje u ogromnim bačvama. Također, velika je razlika kada na etiketi piše „proizvedeno u Hrvatskoj“,  od navoda na etiketi  – „stavlja na tržište“.  Kako i sam  koristim „Matičnjakova“ ulja, uvidio sam razliku između svježih i uvoznih ulja koje sam koristio ranije. Prije svega, u „Matičnjaku“ su objasnili, da ako ulja  uvozite u bačvama, pa ih onda postupno razlijevate u manje ambalaže i tako stavljate na tržište,  dolazi do oksidacije i propadanja hladno prešanih ulja.

„Matičnjak“ mi stalno napominje, da ako želim osjetiti dobrobiti njihovih  proizvoda,  ne moram puno mijenjati životne navike, već  je dovoljno pri kuhanju korisiti njihovo repičino ulje koje, iako je hladno prešano i nerafinirano, podnosi  temperaturu do 158 stupnjava  pri prženju i pečenju, te  na taj način moja obitelj više ne uzima loše transmasti. Hladno prešano ulje repice je jeftino, a maslinovo ulje, na kojem sam pržio i tako ga uništavao, sada  koristim za začinjavanje salate. To je najbolji put prema sprječavanju upalnih procesa.

Naučio sam i to da su posije zobi, kojih nema u pahuljicama, musleima i sl., jako dobar i jeftin izvor beta glukana i selena. Radujem se i novom kruhu od njihovog  „Vinifera“ brašna koje se sastoji od prosa, nara, lješnjaka i opni sjemenki crnog grožđa. To je brašno bez glutena s malo ugljikohidrata a puno proteina i antioksidanasa.

Uvijek sam mislio da će me konoplja opustiti,  ali su mi objasnili  da je crni kim taj koji opušta i djeluje antidepresivno,  a sikavica, koju mi nude u prirodnom obliku granulata (bez kapsula i poboljšivača okusa) je ono što me opušta ili kako u „Matičnjaku“ kažu – to je najprirodniji oblik silimarina koji čisti jetru i potiče stvaranje moćnog antioksidansa glutationa.

Od kada znam za heksane, ne kupujem ništa što je rafinirano i hidrogenizirano…

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI