IAKO JE USKRS, PRIPAZITE: Znate li koje namirnice su štetne?

Najveći je kršćanski blagdan Uskrs pa će tako obiteljski stol biti pun razne hrane. Odavno se već znak kako bi se trebale izbjegavati namjernice koje su prepune kolesterola i soli te preskočiti masne dijelove mesa.

Svakako bi bilo preporučljivo da se izbjegnu namjernice koje bi mogle našteti zdravlju srca.

Gazirani sokovi


Takozvani “jednostavni šećeri”, poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu potaknuti upalne procese i povećati razinu šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne žile i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pečeni desertiČini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni ili javorov sirup i ostale zaslađivače može pridonijeti začepljenju krvnih žila, hipertenziji i razvoju ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Hrenovke i kobasice

Prerađeno meso kao što su hrenovke i kobasice najčešće su prepune raznih aditiva koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Iako još uvijek nije poznato točno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

Margarin

Nedavna istraživanja učvrstila su tvrdnje da maslac nije štetan za vaše srce. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni dijelovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu stvoriti probleme s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome je li crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih dijelova mesa, piše Time.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI