Idealan pripravak za boj protiv prhuti i svrbeža vlasišta

Sanjin Strukic/PIXSELL

Kad kažemo da nas „svrbi glava ili kosa“ često se radi i o gljivicama i bakterijama u našem vlasištu. Macerat bosiljka, koprive i miloduha u 100 % hladno prešanom ulju jezgre marelice i oraha pomoći će vam da se riješite neželjenih uljeza

Mnoge bolesti mogu početi sa svrbežom vlasišta, a pozadina tog svrbeža može imati dermatološki, sistemski, neurološki i psihogeni karakter. Uvijek je potrebno uzeti detaljnu anamnezu i detaljno pregledati vlasište kako bi se postavila dijagnoza. Svrbež vlasišta može biti povezana i s nastajanjem prhuti u kosi. Prhut se ne smatra zdravstvenim problemom, ali osobama predstavlja  veliki problem jer se vidi i ostavlja tragove na odjeći.

Koža vlasišta ljušti se i obnavlja kao i ostala koža na tijelu, no ako se pojačano ljušti veći je broj odumrlih stanica na površini kože i javlja se prhut.
Što se tiče prhuti vjerujemo da naša hladno prešana ulja oraha i marelice doprinose boljoj cirkulaciji u predjelu vlasišta. Kad kažemo da nas „svrbi glava ili kosa“ često se radi o gljivicama i bakterijama naseljenima u naše vlasište. Omege iz ulja oraha i marelice hidratiziraju naše vlasi i učvrščuju korijen kose. Matičnjakov macerat br. 12 namijenjen je prije svega za oralnu uporabu, ali nećete pogriješiti ako ga jednom do dva puta tjedno utrljate u vlasište i uz laganu masažu ostavite da djeluje 30 do 45 minuta.
Herbu koprive, bosiljka i miloduha ovaj put smo macerirali u ulju oraha i marelice iz već spomenutog razloga (bolja cirkulacija), a bosiljak je uz jod iz ulja oraha savršen antiseptik za gljivice i bakterije koje se tu nalaze.

Bosiljak, osim što je poznati začin i antiseptik, jedna je od najčešće korištenih biljaka u ajurvedskoj medicini. Bosiljku se pripisuju obnavljajuća i regenerirajuća svojstva. Smanjuje stres, jača imunitet i vitalnost i uravnotežuje metabolizam. Bogat je vitaminom C, kalcijem i fosforom.
Sigurno ste puno puta čuli da je ulje oraha dobro utrljati u vlasište, a mi smo i dalje pri tome da ga je korisnije popiti. Naravno, i kopriva je neizostavna ljekovita biljka kojom se uspostavlja bolja cirkulacija.

Miloduh (Izop) je ljekovita biljka, ugodnog mirisa, često se spominje u Bibliji (Izope, operi me), a u puno starih recepata ga koriste za poboljšanje kvalitete kože i kose. Biljka je bila poznata kao donositelj svježine i bistrine uma, ona koja povećava intelektualne i umne sposobnosti, i vjerojatno je zato pomagala redovnicama u noćnom radu. Miloduh sadrži do 30 posto monoterpena, seskviterpene, seskviterpenole, fenol-metil etere…

Kopriva je poznati izvor silicijeve kiseline. A upravo silicij je neophodan za zdravu kosu i nokte. Ona je i dobar izvor željeza.Svaki naš macerat je sinergija ljekovitog bilja i hladno prešanog ulja, a tako je i s maceratom br. 12. Ova hladno prešana ulja imaju ulogu da nas opskrbe višestruko nezasićenim masnim kiselinama, omega 3-6-9, elegičnom kiselinom, folnom kiselinom, jodom i vitaminom E.

Sve u svemu, ako ga dobro utrljate u kosu i popijete dva puta dnevno prije jela, nahranili ste vašu kožu, kosu i nokte.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI