IMA PROTUUPALNA SVOJSTVA I POBOLJŠAVA IZDRŽLJIVOST: Evo na koje načine možete konzumirati ciklu

Pixabay

Jeste li znali da je cikla jako zdrava te da ju treba što više stavljati na jelovnik? Puna je antioksidansa, ima protuupalna svojstva, poboljšava izdržljivost, smanjuje krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Što je zapravo cikla? Nazivaju ju još i Beta vulgaris, a to je povrće zadebljanog korijena crvene boje iz porodice štirovki (Amaranthaceae), piše portal Dnevno.

Bogata je kalijem, a ima i veću količinu nitrata od bilo kojeg drugog povrća. Nitrati se pretvaraju u dušičnu kiselinu kroz seriju reakcija. Ona proširuje krvne žile kako bi poboljšala protok krvi. To povećanje protoka krvi omogućuje tijelu da dobije veću količinu kisika i drugih nutrijenata.

Konzumacija soka cikle prije umjereno intenzivne šetnje na traci poboljšava funkcioniranje mozga. Unošenje nitrata dovodi do pojačanja efikasnosti kisika tijekom vježbanja, dok u isto vrijeme poboljšava performanse i povećava izdržljivost. Konzumacija 500 ml soka cikle prije vožnje bicikla povećava performanse za 3 posto, dok ista količina tijekom šest dana poboljšava izdržljivost do 25 posto. Vaše vježbanje moći će trajati i do 16 posto dulje nego inače.

Ako pečete ciklu, prvo ogulite koru pa ih omotajte folijom i stavite u pećnicu na 200 °C na sat vremena.Bilo koju salatu s ciklom možete začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete je pomiješati sa špinatom i drugim zdravim sastojcima kako biste napravili ukusan smoothie.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI